Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az USA tart a kínai reakciótól

2009. október 9. /Kitekinto.hu/Eastinfo/TibetPress

Elhalasztották Obama és a Dalai Láma találkozóját

Az Egyesült Államok arra kérte a tibeti képviseletet, hogy halasszák el Obama és a Dalai Láma e hétre tervezett közös találkozóját, Obama és Hu Csin-tao kínai elnök novemberben tartandó csúcstalálkozója utánra. Mindez annak érdekében történt, hogy a tibeti kérdés ne okozzon felszültséget Amerika és Kína között, hiszen a jövő hónapban megvitatandó témák között olyan kritikus kérdések szerepelnek, mint a nukleáris fegyverek non-proliferációja Észak-Koreában és Iránban, vagy a Kínával szemben kivetett védővámok és az egyetértés különösen fontos lesz.
A háttérben minden bizonnyal egy olyan stratégiai döntés is áll, melynek célja, hogy erősítsék a két ország közötti kapcsolatokat. Mindez azt is lehetővé tenné, hogy Amerika kritikával éljen Kína emberjogi és pénzügyi politikájával szemben. Az olyan törekvéseket pedig, mint Kína nemzetközi szervezetekben betöltött egyre növekvő szerepe, vissza tudják szorítani.

A rossz nyelvek szerint azonban mindez csak azt jelenti, hogy a kínai elnökkel való jó kapcsolat a tibeti kérdésnél fontosabb Amerika számára. Obama nemrégiben ugyanis azért, hogy a támogatóinak kedvezzen, hajlandó volt kockáztatni a jó viszonyt és vámokat vetett ki a Kínából érkező gumiabroncsokra.

A Dalai Láma 1991 óta tízszer járt már Washingtonban, ilyenkor legtöbb alkalommal a Fehér Házban is tett egy villámlátogatást. 2007-ben George Bush vált az első hivatalban lévő amerikai elnökké, aki nyilvánosan találkozott a tibeti vezetővel és átadta neki a legmagasabb polgári kitüntetést: a Kongresszusi Arany Medált.

Az elnökökkel, illetve vezetőkkel való találkozások lényege, hogy megerősítsék azokat a vallási és demokratikus elveket, amelyeket mindkét fél vall, eközben pedig globális precedenst teremtsenek. Kína ezekre válaszul sokszor azon vezetők ellen fordul, akik találkoztak a Dalai Lámával. Ez történt korábban Franciaország és Németország esetében is, amikor a kínaiak visszahívták diplomatáikat vagy már megszervezett konferenciákat mondtak le.

A Fehér Ház nyilatkozata szerint a Dalai Láma is egyetértett velük abban, hogy a tartós és kedvező amerikai-kínai kapcsolatoknak pozitív hatásai lehetnek a kínai-tibeti kérdésére is. Obama Hu Csin-tao-val történő találkozóját követően valószínűleg nagyobb eséllyel próbálhat előrelépést elérni a vitás kérdésben. Kína és a Dalai Láma között - aki 1959-ben menekült el az országból - 2008-ban szakadtak meg a tárgyalások, egy Kína ellenes felkelés leverését követően.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb