Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az Olümposzon megzavarták a kommunista kínai küldött beszédét

2008.03.24./hétfő/10:57/BBC/TibetPress


Hatalmas rendőri erőt koncentráltak a görögországi Olümpiában, ahol a (pekingi) olimpiai láng meggyújtására készülődtek. A lángot a rossz idő ellenére végül meggyújtották, de a kínai rezsim küldöttjének beszédét sikerült félbeszakítania három demonstrálónak, akiket természetesen lefogtak. A kínai cenzúra leállította a TV-közvetítést, majd később működésbe hozta az adáskésleltetőt is. A görög tévésekből is pártállami reflexek bújtak elő.Körülbelül ezer rendőr járőrözött az Olümposz-hegy (az istenek hegye és Görögország legmagasabb pontja) közeli Olümpia faluban, ahol az ókori görög olimpiai játékok 3 ezer évvel ezelőtt elkezdődtek. A NOB attól rettegett, hogy aktivisták, beváltva ígéretüket tüntetni fognak a Kína által elkövetett tibeti vérengzések miatt és az olimpia bojkottját is követelik.

Az undorító, a kínai rezsimet védelmező intézkedések és az erődemonstráció dacára három bátor tüntetőnek sikerült rövid időre megzavarnia a pekingi olimpia szervezőbizottsága elnökének beszédét. A férfiak  - mint később kiderült, a francia Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet tagjai, az RHN az olimpia megnyitó bojkottját szeretné elérni - átmásztak a kordonon, sőt, egyiküknek sikerült felszaladnia a kínai kommunista közvetlen közelébe, s félig már ki is bontotta az olimpia megnyitó bojkottját, az ötkarikás szimbólumot bilincsekkel ábrázoló lobogóját.

A rendőrség azonnal lefogta őket, a görög közvetítők pedig, mintha maguk is a kínai diktatúra szolgái volnának, igyekeztek nem mutatni az eseményt, gyorsan távoli képre váltottak. Később, ahogy az olimpiai láng elindult (egy volt olimpiai ezüstérmes görög sportoló vette kezébe először) a tömegben mintegy két tucat Tibet-párti aktivista zászlókat bontott ki és jelszavakat kezdett skandálni, mielőtt a görög rendőrség rájuk is lecsapott.

A Riporterek Határok Nélkül közleményében rámutatott: "Nem engedhetjük meg, hogy a kínai kormány kisajátítsa az olimpiai lángot, a béke szimbólumát, anélkül, hogy el ne ítélnénk a drámai emberi jogi helyzetet az országban".

Az esemény után leállította élő görögországi közvetítésétt a kínai állami televízió. Kis idő elteltével a CCTV folytatta a görögországi ünnepségről a közvetítést, ám néhány másodperces késéssel. A tévé valószínűleg éppen azért késleltette az adást, nehogy egy ilyen, vagy ehhez hasonló incidens adásba kerülhessen Kínában. Több televízió azonban az incidens után is folytatta a közvetítést az olimpiai láng meggyújtásáról.

Az olimpiai fáklya 20 országot fog érinteni,  - köztük a tervek szerint Tibetet is, ahová a Mount Everest irányából érkezik - mielőtt augusztus 8-án megkezdődik a pekingi olimpia. A fáklyát Héra  istennő temploma előtt gyújtják meg egy parabolatükör és a nap sugarai segítségével. Vasárnap olyan rossz volt az időjárás, hogy a szervezők attól is tartottak, nem fog meggyulladni az olimpiai láng.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság feje szánalmas mellébeszése során ismét elutasította a pekingi olimpia bojkottját. Rogge nyíltan is kimondta: "A főbb politikai vezetők nem akarnak bojkottot". Vagyis beismerte, hogy a NOB a Kínával való üzletelést mindenek elé helyező "főbb politikai vezetők" játékszere és nem számít, mit tesz a rendező állam. A NOB-vezér ugyanakkor reményének adott hangot, hogy Kína meg fog változni és az olimpia jó alkalom erre, hiszen 25 ezer sajtóorgánum képviselői lesznek jelen Pekingben. A "megváltozó" kínai kommunista diktatúra eközben elszigetelte a megszállt Tibetet, kiutasította onnan az összes külföldi tudósítót és kíméletlen megtorlásba kezdett a szabadságukat követelő tibeti őslakosok ellen.

Tenzin Dorje, a Diákok a Szabad Tibetért mozgalom helyettes vezetője elmondta: a NOB-nak meg kellene akadályoznia, hogy az olimpiai láng Tibeten is áthaladjon. Kína vérfoltos fáklyája csak további megaláztatást jelentene  50 év igazságtalanságához, mondta. A kommunista kínai rezsim azonban nem kívánja módosítani az útvonalat és szokása szerint arról hazudozik, hogy a Dalai Láma meg akarja zavarni az olimpiai láng útját.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb