Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az olimpiai láng lerövidített úton halad San Fransicoban

2008. április 10./csütörtök/WashingtonMTI/TibetPress

A fáklyavivők bal és jobb oldalról is gyalogos és motoros rendőrök kettős oszlopának védelmében, elölről és hátulról biztonsági járművek között futottak a San Francisco-öböl partján.

A láng útját a londoni és a párizsi események megismétlődésének elkerülése végett - néhány napja a brit és a francia fővárosban is megzavarták a fáklya útját - az eredetileg tervezett 10 kilométeres útvonalat a felére rövidítették. A futás ünnepélyes befejező ceremóniáját sem az előre bejelentett, hanem egy titkos helyszínen rendezték meg.

Sok érdeklődő elégedetlen volt, mert az útvonal váratlan megváltoztatása miatt nem lehetett szemtanúja az egyedülálló eseménynek. A szervezők több szakaszon a tömegektől és a sajtótól távol eső útvonalra irányították a fáklyát. A sajtó számára megtiltották a helikopteres közvetítést.

Az Egyesült Államok egyik legnyugatibb városában, ahol a legnagyobb kínai népesség él, egész nap tüntetések és békemenetek voltak, amelyek tagjai a kínai jogsértések ellen tiltakoztak és
Tibet
függetlenségét éltették.

A tiltakozókkal együtt sok ezer olyan ember is utcára vonult, aki az olimpiai gondolatot éltette. A Tibet-párti tiltakozókkal több helyen farkasszemet néztek a kínai zászlókat lengető Kína-barát felvonulók. Előbbiek
Tibet szabadságát hirdették, utóbbiak szerint Tibet
mindig Kína része volt és az is marad. Zavargások nem történtek, bár a rendőrség erőnek erejével tartotta távol egymástól a csoportokat a futás elején, egy tüntetőt lefogtak

San Francisco kínai lakossága - a 760 ezres város népességének egyötöde kínai származású - megosztott: egy része büszke arra, hogy Peking rendezheti meg a nyári játékokat, mások, főleg fiatalok hetek óta tüntetéseket szerveznek Tibet
szabadságát követelve. Tüntetők egy csoportja hétfőn felmászott a város jelképének számító Golden Gate hídra, ahol egy tibeti zászlót és két, a szabad Tibetet éltető transzparenst feszítettek ki 45 méteres magasságban.

A fáklyavivők között olyan híres sportolók voltak, mint Herschel Walker, az amerikaifutball egykori sztárja, Kerri Walsh, a strandröplabda volt olimpiai aranyérmese és Natalie Coughlin, a 100 méteres női hátúszás jelenlegi világcsúcstartója.

A Fehér Ház szerdán megerősítette, hogy George Bush elnök, aki elfogadta Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök meghívását a megnyitóra, elutazik Pekingbe. A szóvivő ugyanakkor hozzátette: a program még változhat, egyelőre korai az elnök végleges nyári időbeosztásáról beszélni.

Az olimpiai láng San Franciscó-i útja kapcsán az Egyesült Államokban lassan mindent elborító elnökválasztás szereplői is megszólaltak. Barack Obama demokrata szenátor bírálta a kormányt, amiért az szerinte nem folytat elég következetes Kína-politikát és nem gyakorol elég kemény nyomást Pekingre
Tibet
ügyében. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Amerika befolyását csökkenti a Kínával szembeni eladósodottsága. Az ugyancsak a demokrata jelöltségért harcoló Hillary Clinton szenátor ismét leszögezte: Bush elnöknek nem szabadna ellátogatnia a pekingi olimpiára, amennyiben Kína nem javít az emberi jogok helyzetén, nem szünteti meg az elnyomást Tibetben és nem állítja helyre a kulturális és vallásszabadságot.

Az olimpiai láng Észak-Amerika után a tervek szerint Dél-Amerikában folytatja útját, San Franciscóból Argentína fővárosába, Buenos Airesbe utazik. A láng további tucatnyi ország érintésével május 4-én érkezik meg Kínába az eddigi leghosszabb, 137 ezer kilométeres, öt kontinensen áthaladó világfutás után. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a héten bejelentette: a tiltakozások miatt fontolóra veszik, hogy lefújják a világfutás folytatását.
Hofer László

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb