Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az olimpiai láng útnak indult Pekingből

2008. április 1./Getty Image/TibetPress

Szigorúan ellenőrzött körülmények között indították útnak hétfőn az olimpiai lángot a Tienanmen-térről. A lángot Hu Jintao kínai elnők búcsúztatta, miközben léggömbök, szerpentinek és konfettik töltötték be a túlnyomóan kék éget.

Ezután következik az út bizonytalan része. Az elnök által 130 napos útra indított fáklya több olyan helyen is keresztülhalad, ahol valószínűleg tiltakozást és heves vitákat fog kiváltani. A Pekingben az „összhang útjának” kikiáltott utazás egyik utolsó állomása Lhásza, a kormányellenes tüntetésektől még mindig füstölgő tibeti főváros lesz.

A feszes forgatókönyvű ünnepségen, melyet az állami televízió élőben közvetített, Hu elnök csupán ennyit mondott: „A 2008-as pekingi olimpia stafétalángját ezennel útnak indítom.” A Kommunista Párt vezetője ezután átadta a fáklyát Liu Xiangnak, Kína gátfutó csillagának, aki a szertartás lezárásaként elviharzott.

Az olimpiai láng hétfőn hajnalban érkezett meg Athénból a kínai légitársaság aranylángokkal ékesített gépén. Jeff Ruffalo, a pekingi olimpia egyik nagyközönségszolgálati tanácsadója szerint az olimpiai láng ezután két fáklyára oszlott. Az egyiket kedden szállították a kazahsztáni Almatiba, ahol megkezdi öt kontinenst érintő nemzetközi stafétáját.

A másik fáklyát Lhászába röpítik, majd a Mount Everest alatti alaptáborba szállítják. A lángot itt állítólag különleges lámpában tárolják májusig, amikor egy csapat hegymászó két, a kínai televízió számára speciálisan kiképzett, operatőrrel együtt megpróbálja az égő fáklyát eljuttatni a világ legmagasabb hegycsúcsára, majd vissza.

A staféta nemzetközi része addigra véget ér, és a két fáklyát júniusban Lhászában újraegyesítik. Az egyesített fáklya ezután Kínán keresztül folytatja útját, majd augusztus 8-án érkezik meg a pekingi Olimpiai Stadionba.

A Mount Everest megmászásának és láng tibeti utaztatásának terve már azelőtt felbosszantotta a tibeti jogok szószólóit, mielőtt március 14-én kitörtek volna a lhászai lázongások, és továbbterjedtek volna Nyugat-Kínára. E tüntetések azonban tovább szították a Tibet szabadságjogait pártoló nemzetközi csoportok tiltakozását, amelyek számos tüntetést szerveznek a nemzetközi staféta útvonalán fekvő nagyvárosokban, és talán Kínában is.

Tendzin Dordzse, a Szabad Tibetért Küzdő Diákok elnökhelyettese írásos bejelentést tett közzé, mely szerint: „A tibetiek és lelkiismeretes emberek világszerte tiltakoznak Kína globális fáklyavivő stafétája ellen, melyet a kínai kormány politikai eszközként használ fel Tibeti megszállásának nemzetközi elfogadtatására és legitimálására.”

A hétfői pekingi ünnepséget magas biztonsági készültség és titoktartás övezte. A külföldi újságíróknak eredetileg azt mondták, délben kezdődik, majd kiderült, hogy az időpontot előbbre hozták. Napokon keresztül alig adtak információt a láng Pekingbe érkezésének időpontjáról és útvonaláról a Tienanmen-térhez.

Az eseményre végig az egész Tienanmen-térre rendőrtiszteket állítottak. A közeli metróállomásokat lezárták, a forgalmat leállították a Mennyei Béke Sugárútján. A közönséget ötezer meghívott vendégre, előadókra és újságírókra korlátozták.

A tibeti helyzetet a szónokok egyike sem említette. Xi Jinping, Kína újonnan kinevezett elnökhelyettese, aki egy napra felváltotta Hu-t az elnöki székben, azt mondta: „A kínai nemzet évszázados álma, hogy megrendezze az Olimpiai Játékokat, végre valósággá vált.”

Lefújták a Tibetbe menetelést

ÚJ-DELHI - Tibeti menekült csoportok újabb Kína ellenes tüntetést rendeztek itt hétfőn, de a legszélsőségesebbek - hallgatva a Dalai Láma kérésére - lefújták a Tibetbe tartó menetelést.

A menetelők múlt hónapban indultak el Dharamsalából, és ünnepélyesen megfogadták, hogy Lhászáig, a tibeti fővárosig masíroznak. A menet szervezői eleinte figyelmen kívül hagyták a Dalai Láma figyelmeztetését a visszavonulásra. Múlt héten azonban, a Tibeti Ifjúsági Kongresszus szóvivője, Lhakpa Cering szerint, ellenkezése hatására úgy döntöttek, mégsem próbálnak meg eljutni Lhászába, hanem inkább Új-Delhibe mennek.Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb