Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az olimpiai készülődés árnyoldalai

2008. augusztus 7,/csütörtök/Kitekintő/TibetPress

Két nappal az olimpiai megnyitó előtt úgy tűnik, Kína maximálisan felkészült az ötkarikás játékokra és ezzel együtt arra, hogy mintegy két hétig a világ figyelmének középpontjában tetszelegjen. Ugyanakkor a kínai vezetésnek több problémával is szembe kell néznie: a terrorizmus általi fenyegetettség, a légszennyezettség kérdése és az éles külföldi kritikák némiképp beárnyékolják a pekingi vezetés sikeres erőfeszítéseit.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet két héttel ezelőtti jelentésében több területen is elmarasztalta Kínát, kiemelve a helyi hatóságoknak a potenciális „hangoskodókkal” szembeni kemény fellépését valamint a sajtó erőteljes korlátozását. Az ötkarikás játékok pekingi rendezése mellett szóló egyik érv éppen az volt, hogy így nagyobb figyelem irányulhat Kínára, ami egyben a demokratikus szabadságjogok fejlődését is segítheti az országban. Időközben azonban egyértelművé vált, hogy ez a feltételezés nem lehet több hiú ábrándnál.

Bár a fent említett vádakat elutasította, a kínai vezetés egyfajta válaszként bejelentette három, a tüntetők számára elkerített zóna kialakítását. A „szabad” véleménynyilvánítás ily módon való lehetővé tétele azonban nem jelent lényeges változást Peking tüntetőkkel szembeni politikáját illetően, sokkal inkább gesztus értékű.

Az említett zónákat Peking félreeső parkjaiban kerítették le, tisztes távolságra a város és az ötkarikás játékok főbb gócpontjaitól. Sokáig nem volt tisztázott, kik és miként juthatnak majd be a kordonok mögé. Mostanra kiderült, a kínai hatóságok előzetes jóváhagyása ez esetben is elengedhetetlen lesz; a demonstrálni szándékozóknak öt nappal a tüntetés előtt egy kérvényt kell kitölteniük. Ebben meg kell adniuk tüntetésük szándékát, időpontját, valamint az általuk használni kívánt plakátok és szlogenek szövegét is. A tüntetők egy része azonban már a beutazáshoz szükséges vízumhoz sem tud hozzájutni.

Akik nem tisztelik a kínai hatóságok által hozott rendelkezéseket, azoknak rendőri fellépéssel kell szembenézniük. Jó példa erre annak a négy amerikai illetve brit aktivistának az esete, akik szerdán kezdtek tüntetésbe Tibet függetlensége mellett, és akiket gyorsan eltávolítottak a helyszínről.

Terrorveszély?
A kínai hatóságok továbbra is fokozott aktivitással készülnek az esetleges terrorista akciók megelőzésére. A félelem nem alaptalan: két héttel ezelőtt napvilágot látott egy videofelvétel, melyen egy, magát a Kelet Turkesztáni Iszlám Mozgalomhoz tartozónak valló – valószínűleg az al-Kaidával is kapcsolatban álló – iszlamista szervezet merényleteket helyezett kilátásba az olimpia idejére.

Nem véletlen, hogy a biztonsági intézkedéseket jelentősen fokozták: a Pekingbe vezető utakon például több ellenőrző pontot is felállítottak és a lakóhely szerinti regisztrációs rendszernek is igyekeznek érvényt szerezni. Sok vidékit egyszerűen hazazavarnak a fővárosból, mondván, semmi keresnivalójuk ott az olimpiai ideje alatt.
Bár Peking mindent megtesz annak érdekében, hogy eloszlassa a félelmeket, mind a kínai, mind a külföldi szakértők – például az Interpol – egyetértenek abban, hogy ez esetben nem csupán üres fenyegetésekről van szó. Erre utal a néhány nappal ezelőtti, kashgari merénylet is, melyben tizenhat ember vesztette életét.

Tény, hogy Peking minden szempontból nyugodt - tüntetőktől, terroristáktól és egyéb "zavaró elemektől" mentes - környezetben szeretné lebonyolítani a nagyszabású eseményt. Kérdés, mindez mennyire sikerülhet számára.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb