Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az olimpia után folytatódnak a Dalai Láma és Peking képviselőinek tárgyalásai

2008. július 4./péntek/Újdelhi/Peking/(MTI/AP)/TibetPress

A pekingi olimpiai játékok után folytatódnak a Dalai Láma és a kínai kormány képviselői közötti tárgyalások - közölte pénteken Tibet szellemi vezetőjének egyik küldötte, aki a legutóbbi találkozót az egyik legnehezebb tárgyalási fordulónak nevezte.

A megbeszélésen a kínai fél megismételte korábbi vádjait, miszerint a Dalai Láma szabotázsakcióra készül az augusztusi olimpiai játékok ellen, és ő áll a Tibetet és a tibetiek lakta kínai térségeket márciusban megrázó kormányellenes tüntetések mögött - mondta Lodi Gyari az újdelhi repülőtéren, mielőtt visszatért volna az észak-indiai Dharamszalába, a tibeti emigráns kormány székhelyére.

"Az ilyen alaptalan vádaskodások nevetségessé teszik a kínai kormányt a világ szemében - hangoztatta. - Ezúttal megértették: Őszentségét megbélyegezni azzal, hogy felelős a mostani tibeti zavargásokért, és az olimpia elleni szabotázzsal vádolni olyasmi, amit senki nem hisz el."

Gyari szerint a szerdán véget ért kétnapos találkozó volt az eddigi "egyik legnehezebb" megbeszélés a két fél között, de - mint állította - megállapodtak abban, hogy az olimpia után folytatják a tárgyalásokat.

"Őszintén megmondtam a kínai félnek, hogy ha részükről nincs komoly tárgyalási szándék, akkor úgyszólván értelmetlenül vesztegetjük egymás idejét - jelentette ki. - Kínai tárgyalópartnerem közölte, hogy fél évszázados nehéz örökséggel a hátunk mögött a tibeti kérdés megoldása időbe telik. Ezzel egyetértettem."

A pénteki kínai lapok szerint a pekingi kormány konkrét lépések megtételére sürgette a Dalai Lámát, amelyekkel bebizonyíthatja, hogy a tibeti függetlenségi törekvések ellen van, s ezt követően kerülhet sor újabb tárgyalásokra Peking és a Dalai Láma képviselői között.

Tu Csing-lin (Du Qinglin), a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottságának osztályvezetője találkozott a Dalai Láma Dharamszalából érkezett képviselőivel, Lodi Gyarival és Kleszang Gyalcennel.

"A tárgyalások előtt az ajtó nyitva áll" - hangoztatta Tu Csing-lin, aki a kínai népfront alelnöke is egyben, hozzátéve: a Dalai Lámának nyíltan és őszintén meg kell ígérnie, hogy nem támogatja az olimpia megzavarását és más erőszakos cselekményeket, szavait pedig tettekkel is igazolnia kell. A Dalai Lámának be kell bizonyítania, hogy nem támogatja a Tibeti Ifjúsági Kongresszus terrorista tevékenységét, és segítenie kell a mozgalom megfékezésében - hangsúlyozta.

A KKP kisebbségekért és egyházi ügyekért felelős osztálya bejelentette, hogy a Dalai Láma "pozitív viselkedése" esetén a felek még az év vége előtt újabb találkozót tarthatnak - jelentette Bodnár Balázs, az MTI pekingi tudósítója. A Pekingben tartott mostani kétnapos tárgyalási forduló volt a legmagasabb szintű találkozó azóta, hogy 2002-ben ismét elkezdődött a párbeszéd a kínai vezetés és az 1959-ben Tibetből elmenekült Dalai Láma között.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb