Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

"Az olimpia miatt kell szenvednünk" - tüntetés, támadás, halottak

2008. augusztus 4./hétfő/Hírszerző/TibetPress

Az olimpia közeledtével szaporodnak a tüntetések és a brutális összetűzések Kínában. Pekingben a Tienanmen tér közelében csaptak össze tüntetők és rendőrök, míg az ország nyugati részén egy határrendészeti állomást ért támadásban tizenhat rendőr meghalt, másik tizenhat pedig megsebesült. A pekingi olimpiai játékok kezdete előtt négy nappal összetűzés volt tüntetők és rendőrök között hétfőn a Tienanmen tér közelében. A megmozdulás kéttucatnyi résztvevője az ellen tiltakozott, hogy elűzték őket házaikból, amelyek helyére üzleteket akarnak építeni többek között a Nike, a Starbucks és Rolex cégek számára. Az olimpia miatt kell szenvedniük, az ötkarikás játékok öröme az ő fájdalmukra épül - panaszolták a tüntetők, akik kisebb közelharcot vívtak a rendőrökkel. A kínai főváros központjában lévő Tienanmen téren és környékén ritkák a tüntetések, és a rendőrség rendszerint gyorsan véget vet a tiltakozó megmozdulásoknak. A kínai hatóságok érzékenyen reagálnak az olimpia nyilvános bírálatára, és Peking egész területén biztonságiak figyelnek az elégedetlenség jeleire.

Joguk van tüntetni?

Az olimpia kínai szervezőbizottságának biztonsági főnöke, Liu Sao-vu előző nap kijelentette, hogy a polgároknak joguk van tüntetéseken hangot adni elégedetlenségüknek. "Hangsúlyozni kell azonban, hogy ezen joguk gyakorlása közben nem sérthetik meg mások szabadságát, valamint a nemzeti, szociális és kollektív érdekeket" - tette hozzá. Ennél brutálisabb eset történt Kína nyugati részén: tizenhat rendőr meghalt, másik tizenhat pedig megsebesült hétfő reggel, egy határrendészeti állomást ért támadásban - jelentette az Új Kína hírügynökség. A beszámoló szerint a főként muzulmánok lakta Hszincsiang-Ujgur autonóm területen (Xinjiang Uygur Zizhiqu), Kasgar városában végrehajtott támadás során "felkelők" egy teherautóval hajtottak az ellenőrzőpontnak, majd két gránátot dobtak az állomásra. A gránátok felrobbantak. A két támadót a hatóságok elfogták. A pekingi nyári játékok főszervezője a hétfői merénylet után közölte, Kína képes békében és biztonságban lebonyolítani az olimpiát. A kínai hatóságok az olimpia közeledtével többször is arra figyelmeztettek, állítólagos ujgur terroristacsoportok merényleteket hajthatnak végre. Peking ugyanakkor közölte, az olimpia alatt képesek lesznek megelőzni minden terrortámadást, nemcsak a fővárosban, hanem Hszincsiang-Ujgur autonóm területen és Tibetben is.

Ujgur emigráns szervezetek szerint Hszincsiang-Ujgurban nincs terrorveszély, és a központi hatalom azért nagyítja fel vagy találja ki a fenyegetettséget, hogy elnyomjon minden ellenzéki megmozdulást az ötkarikás játékok előtt. A kínai hatóságok összesen több mint 100 ezer katonát és rendőrt, 121 repülőgépet és helikoptert, valamint 33 hajót helyeztek készenlétbe az olimpia idejére.

A muzulmán vallású, a törökkel rokon nyelvet beszélő ujgurok a kilencvenes években önrendelkezést követelő földalatti fegyveres csoportokat alakítottak a tartományban. A legnagyobb földalatti szervezetet, a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalmat az Egyesült Államokban is a terrorszervezetek listájára helyezték.

Már vannak értesüléseik

A kínai hatóságok leginkább attól tartanak, hogy terrortámadást hajthatnak végre az ötkarikás játékok alatt. A merénylettervek leleplezőinek 500 ezer jüanig (46 ezer euró) terjedő jutalmat helyeztek kilátásba. A hatóságok "már kaptak hírszerzési értesüléseket bizonyos terrorista tevékenységekről". Az olimpia biztonságát nagyfokú katonai készültség szavatolja. Összesen 34 ezer katona teljesít majd szolgálatot a kínai fővárosban és környékén, köztük vegyi, biológiai és nukleáris támadások elhárítására kiképzett különleges alakulatok - jelentette az Új Kína hírügynökség az ötkarikás játékok biztonságáért felelős parancsnoki központ egyik magas rangú tisztjére hivatkozva. A speciális egységek közvetlenül az olimpiai helyszíneken is jelen lesznek.

A kínai fővárosban már a biztonsági erők több ezer tagja teljesít szolgálatot az olimpiai helyszíneken és környékükön, az összes nagy úton és hídon, valamint a középületek előtt. Az olimpiai parkot hermetikusan lezárták, mostanáig sem a pekingi lakosság, sem a turisták nem látogathatták. A Tienanmen téren, Peking központi terén is megszigorították a biztonsági ellenőrzéseket és motozást vezettek be.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb