Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az olimpia alatti tiltakozások nem sérthetik a "nemzeti érdekeket"

2008. augusztus 3./Kanada/CTV.ca/TibetPress

A Tibeti Nemzeti Sportszövetség vezetője, Kalsang Dhondup, emigráns tibetiek gyűrűjében viszi a „Szabadság lángját” Tibet kínai megszállása és elnyomása elleni tiltakozásul a Pekingi Olimpia előestéjén Dharamszalában, Indiában. (AP / Ashwini Bhatia)

Mintegy háromszázan – Japánban élő ujgurok és tibetiek, japán testvéreikkel közösen – vonultak fel a Pekingi Olimpia elleni tiltakozásul Tokyóban. (AP / Shizuo Kambayashi)

Bárkinek lehetősége nyílik arra, hogy tüntessen a Nyári Olimpiai Játékok alatt Pekingben, de azt a „nemzeti érdekek” sérelme nélkül kell tennie - nyilatkozta az olimpia biztonsági főnöke. Liu Shaowu szombaton közleményt tett közzé az olimpia hivatalos honlapján, amelyben lefektette az erre vonatkozó szabályokat. „A felvonulás és tüntetés céljából történő gyülekezés állampolgári jog. Azt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy a polgároknak tiszteletben kell tartaniuk, és nem sérthetik meg mások szabadságát és jogait. Továbbá fellépésükkel nem sérthetik a nemzeti, társadalmi és közösségi érdekeket.” – fogalmaz Liu a közleményben.

A kínai állampolgároknak legalább öt nappal korábban be kell jelenteniük írásban a demonstrációt a rendőrségen. A külföldről érkező másként gondolkodóknak a határon kell benyújtaniuk erre vonatkozó kérelmet a határőrizeti szerveknek. Kína autoriter kommunista kormányzata mindig nagy hangsúlyt fektetett a társadalmi rend megóvására a másként gondolkodástól. De nyilvánvaló, hogy bizonyos mértékig engedélyezni fogják a megmozdulásokat a pénteken kezdődő pekingi olimpia idején annak érdekében, hogy elejét vegyék a bírálatoknak.

Három parkot jelöltek ki a bejelentett tiltakozások helyszínéül, amelyek az olimpiai eseményektől sok kilométeres távolságra esnek. Bár a hivatalosan engedélyezett megmozdulások teret kapnak, ugyanakkor Kína szigorított vízumpolitikáján, amivel megakadályozta, hogy olyan csoportok képviselői, mint az Újságíró Védelmi Bizottság, Pekingbe jöhessenek.

Kínára és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságra össztűz zúdult amiatt, hogy Kína korlátozza az újságírók hozzáférését bizonyos internetes honlapokhoz. A NOB elnöke, Jacques Rogge szombaton tagadta, hogy bármiféle megállapodást kötöttek volna a kínai hatóságokkal az ilyen korlátozás lehetővé tételére, amely általánosan bevett gyakorlat a kínai lakosság vonatkozásában.

Steve Chao, a CTV pekingi irodájának vezetője szombaton azt nyilatkozta a Newsneten, hogy az olimpiai előkészületek jegyében sok kínai másként gondolkodót és újságírót őrizetbe vettek. Egy vidéki kínai asszony, aki azért jött Pekingbe, hogy bejelentse tüntetési szándékát, azon vette észre magát, hogy rendőrautóba tuszkolják, és végül arra utasítják, hogy térjen vissza a lakhelyére.

Ugyanakkor az ország lakosságát hatalmas büszkeséggel tölti el az a tény, hogy Kína lehetőséget kapott e világméretű esemény megrendezésére, és ez az érzés elnyomja az aggodalmakat. A hivatalos kínai politika szerint emberek százmillióit emelték ki a szegény sorból néhány évtized alatt, és a lakosság nagyobb szabadsággal rendelkezik, mint bármikor korábban a kínai történelem során.

Máshol a világban azonban Kína nem tudja korlátozni a másként gondolkodókat:
* Tiltakozógyűléseket tartanak a Fülöp-szigeteken, és Japán bírálja az emberi jogi helyzetet Kínában.
* Indiában, New Delhiben hetedik napja éhségsztrájkolnak a tüntetők Tibet szabadságáért.
* A nepáli hatóságok 253 tibeti tüntetőt vettek őrizetbe vasárnap.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb