Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az MSZP megállítaná a Tibetről szóló határozat tárgyalását

2008. május 21./szerda/Budapest/(MTI)/TibetPress

Az MSZP mindent megtesz annak érdekében, hogy megállítsa a Tibetről szóló országgyűlési határozati javaslat tárgyalását - mondta Szabó Vilmos, a parlament külügyi bizottságának MSZP-s alelnöke szerdán Budapesten.
"Mi mindent megteszünk, hogy megállítsuk, azokon a határokon belül, amelyet megenged a parlamenti működés" - mondta Szabó Vilmos, hozzátéve, hogy kedden már módosító indítványt nyújtott be a kérdésben. A határozattervezet négy párt szavazatával került a parlament elé. Az MSZP azért nem tudja támogatni a javaslatot, mert ütközik az "egy Kína" elvével és Magyarország nemzeti érdekeivel. A szocialistáknak az időzítéssel is voltak problémái: egyrészt már elindultak a tárgyalások a Dalai Láma és a kínai vezetés között, másrészt a földrengés miatti nemzeti gyász idején tisztelettel kell lenni Kínára - hangsúlyozta a politikus.
A szocialisták nem Szili Katalin jövő heti kínai útja miatt szeretnék elhalasztani a határozati javaslat tárgyalását és elfogadását - tette hozzá az MTI kérdésére. Az MSZP szeretné meggyőzni a többi pártot is, hogy állítsák meg  és halasszák későbbre a Tibetről szóló határozati javaslat tárgyalását. Az öt párt szerdán a Külügyminisztériummal egyeztet a tibeti kérdésről - mondta Szabó Vilmos.
Az MSZP és a kormány aggodalommal figyelte a tibeti tragédiát. Egyértelműen azt vallják, hogy tartózkodnia kell az erőszaktól mindkét félnek, az emberi és kisebbségi jogokat tiszteletben kell tartani. A szocialisták támogatják a tibeti kérdés békés rendezését, valamint a kínai vezetés és a dalai láma közötti tárgyalásokat. Emellett ellenzik az olimpia átpolitizálását - tette hozzá.
Az MTI azon kérdésére, hogy pusztán egy természeti csapás miatt másként kell-e tekinteni a kínai vezetés politikai döntéseire, Szabó Vilmos elmondta: nem kell felülvizsgálni a korábbi álláspontokat, de át kell tekinteni, hogy hogyan lehet valóban elérni a célokat.
A politikus hozzátette: nincs információja arról, hogy bármelyik vezető szocialista politikus részt venne a pekingi olimpia nyitóceremóniáján, vagy zárórendezvényén.
A Tibetről szóló határozati javaslatot Balog Zoltán (Fidesz), Fodor Gábor (SZDSZ), Herényi Károly (MDF), Semjén Zsolt (KDNP) jegyzi. A dokumentumban az Országgyűlés felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogoknak és vessen véget az erőszaknak, valamint felhívja a magyar kormányt arra, támogassa Peking és a dalai láma között a tárgyalások megkezdését Tibet autonómiájáról.
Az Országgyűlés kedden kezdte meg a javaslat általános vitáját. Magyarország és az Európai Unió is az "egy Kína" elvét vallja, vagyis Tajvant és Tibetet Kína részének tekinti. A tajvani álláspont ettől különbözik. A Dalai Láma pedig azt hangsúlyozza, hogy Tibet nem akar elszakadni Kínától, hanem széleskörű autonómiát szeretne kivívni.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb