Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az Interpol vezetője lehetségesnek tart terrorcselekményt az olimpián

2008. április 25./péntek/Peking/(MTI/Reuters)/TibetPress

Az Interpol főtitkára "reális lehetőségnek" tartja, hogy a pekingi olimpia terroristák célpontjává válik, illetve hogy Kína-ellenes csoportok vagy egyének sportolókra támadnak.

"Egy terrorcselekmény kísérlete reális lehetőség, és valós ez az aggodalom, amelyet minden olimpiarendező ország érzékelt az utóbbi években - mondta Ronald Noble, megnyitva a kínai fővárosban pénteken a biztonsági együttműködésről szóló nemzetközi értekezletet. - A közelmúlt Tibettel kapcsolatos tiltakozó akciói jelentősen bonyolították egy olyan fontos nemzetközi esemény szokásos biztonsági szempontjait, mint az olimpia."

"A közelmúltban történtekre való tekintettel minden olyan országnak, amelynek sportolói részt vesznek, illetve állampolgárai jelen lesznek az olimpián, fel kell készülnie annak lehetőségére, hogy a világ körüli fáklyaváltó idején erőszakos cselekményeket elkövető csoportok vagy egyének magán az olimpián is végrehajtanak majd tiltakozó akciókat - folytatta a főtitkár. - Ezek a cselekmények bomlasztó akcióktól, például nagyobb közlekedési útvonalak elzárásától, az infrastruktúra blokkolásától vagy a versenyek megzavarásától erőszakosabb tettekig, így olimpiai tisztviselők, sportolók megtámadásáig vagy tulajdonrongálásig terjedhetnek."

"Ami még rosszabb, fel kell készülnünk arra is, hogy az al-Kaida vagy valamely más terrorszervezet megpróbálhat halálos támadást indítani az olimpia ellen - figyelmeztetett a pekingi konferencián felszólaló Interpol-vezető. - A (terrorista) veszélyt növeli a 2008-as nyári olimpia természete: Kína külföldi látogatók és újságírók százezrei, tévénézők milliárdjai előtt nyit ajtót. Ez nagy publicitást kínál a terroristáknak, biztosítja, hogy egy merényletnek az olimpia idején azonnal világméretű hatása lehet."

Az Interpol tavaly óta készít Kínára vonatkozó kockázati felméréseket az olimpia idejére, s tanfolyamokat szervez válsághelyzetek kezelésére - mondta Noble. "A kínai hatóságokkal együttműködünk egy olyan rendszer bevezetésében, amellyel a pekingi repülőtéren és más fontosabb belépőhelyeken ellenőrizhető az Interpol adatbázisában
szereplő több mint 14 millió ellopott vagy elveszett úti okmány" - tette hozzá.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb