Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az INPaT sürgeti Kínát, hogy jóhiszeműen tárgyaljon Tibet autonómiájáról - sajtóközlemény

2010. szeptember 2./Bylakuppe/WTN/TibetPress

A Tibeti Demokrácia Napján, amikor a tibeti demokrácia 50. évfordulóját ünnepelték, a Tibeti Parlamenti Képviselők Nemzetközi Szervezete  (INPaT) sürgette a Kínai Népköztársaságot, „hogy tekintse a tibeti nép valódi autonómiájáról szóló 2008. novemberi határozatot és az ahhoz tartozó kiegészítést a pozitív, jelentős tibeti változásokhoz vezető érdemi tárgyalások alapjának ... ». Ennek érdekében az INPaT úgy döntött, hogy, 2011-ben egy "nemzetközi parlamentáris találkozót szervez  a kínai-tibeti párbeszéd folyamatáról, beleértve azokat a javaslatokat is, hogy hogyan lehet egyetértésre jutni a határozattal kapcsolatban és alkalmazni azt".

A INPaT bylakuppe-i  nyilatkozata az INPaT Második Munkacsoportjának találkozója után született, amelyen  17 parlamenti képviselő vett részt 13 országból. Ma reggel 15 parlamenti képviselő szólalt fel a Tibeti Demokrácia Napján rendezett ünnepségen Őszentsége a Dalai Láma jelenlétében. Ms. Santosh Vinita Kalyan. A Dél-Afrikai Demokratikus Egység párt tagja teljes támogatásáról biztosította Tibetet, és tájékoztatta az egybegyűlt több mint 20.000 tibetit, hogy kereken visszautasította Kína telefonon érkezett kérését, hogy ne vegyen részt a tibeti ünnepségen.

Az INPaT gratulált „Őszentségének a Dalia Lámának és a száműzetésben működő tibeti parlamentnek,  amiért a száműzetésben  demokratikus intézmények létrehozásával megreformálta a tibeti politikai rendszert  és egészségügyi, oktatási, jóléti és  megélhetési szolgáltatásokat nyújtott a tibetieknek."

 „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az INPaT-ot képviselhettük, amikor  a Tibeti Menekültek Közössége a mai napot ünnepelte, és úgy döntöttünk, hogy fontos számunkra, hogy nyíltan kifejezzük gratulációnkat azokért az eredményekért, amiket ők és vezetőik a demokratikus kormányzás terén értek el,  hiszen az efféle tevékenységet ritkán ismerik el.," mondta Mr. Thomas Mann, az INPaT munkacsoportjának társelnöke valamint az Európai Parlament Tibeti Belbizottságának elnöke.

Eddig példa nélküli döntésével az, INPaT felkérte a tibeti emigráns kormány  Választási Bizottságát, hogy  „hívjanak nemzetközi megfigyelőket  a 2011-es országgyűlési és Kalon Tripa választásokra". Az INPaT társelnökei  ma egy ebéd során tájékoztatták Őszentségét a Dalai Lámát az ajánlásáról. Ezt követően a társelnökök hivatalos eszmecserét is folytattak Jampel Choesang úrral, a tibeti választási biztossal

Miközben felszólította a világ parlamentjeit, hogy több együttműködéssel és nagyobb összhangban foglalkozzanak Tibet ügyével ,az  INPaT elítélte Kínát, amiért „rendszeresen és durván megsérti az emberi- és alapvető szabadságjogokat Tibetben", és felszólította az országot, hogy „hajtsa végre az ENSZ Emberi Jogi Bizottságainak  Tibetről szóló ajánlásait, beleértve a Kínzás Ellenes Bizottságáét (CAT) és a Faji Megkülönböztetés Elleni bizottságáét(CERD)".

A 2009 novemberében Rómában tartott V. Tibeti Parlamenti Képviselők Világtalálkozóján (WPCT), elhatározták, hogy létrehozzák a Tibeti  Parlamenti Képviselők Nemzetközi Szervezetét, (INPaT) a parlamenti képviselők és a parlamenti csoportok közötti együttműködés összehangolásának elősegítése érdekében, hogy így hatékonyan és közösen jussanak előre tibeti ügyekben.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb