Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az indiai kormány elrendelte a menetelő tibetiek letartóztatását

Dharamszala, 2008. március 13. (TSG-Kanada)/TibetPress

A kormány utasítására a rendőrség reggel fél hétkor megállította a Tibet felé menetelő aktivistákat, és eltávolította őket a Dehra-hídról, amely Dharamszalától 50 km-re található. A rendőrök először Tenzin Cündü-t, az ismert tibeti aktivistát tartóztatta le, aki elhurcolása közben azt kiáltozta “Bhö Gyalo!” (Győzelem Tibetnek!). a száz menetelő tibeti ezt követően kart karba öltve leült az útra, és tibeti buddhista imákat kezdett énekelni. Az indiai rendőrség feloszlatta a tömeget, az összes menetelő aktivistát őrizetbe vette, és öt rendőrségi buszban szállította el őket. Az aktivisták jelenleg a Dzsawaladzsi rendőrállomáson vannak, ahol a többi fogolytól elkülönítve tartják őket.
T
enzin Csöjing letartóztatása előtt pár perccel mobiltelefonján azt nyilatkozta: “Az általunk képviselt ügy igazságos és erőszakmentes. Az indiai hatóságok indokolatlanul szigorú intézkedései igen sajnálatosak, ez csupán egy ideiglenes hátráltató tényező a tervünkben, és továbbra is elszántan törekedünk arra, hogy menetünk hazatérhessen Tibetbe.”
A tibetiek reggel fél hatkor indultak el a táborhelyükről. Kb. 2 km-t gyalogolhattak, amikor öt busznyi, mintegy száz rendőr állta az útjukat. Ez a nap volt a történelmi jelentőségű “Menetelés Tibetbe” akció negyedik napja. Március 10-én az indiai kormány korlátozó nyilatkozatot bocsátott ki a menetelőkkel szemben. A tibetieket tegnap arra utasították, hogy mutassák fel az Indiában élő tibetieknek kibocsátott személyi okmányukat, de ők ezt visszautasították, és tovább meneteltek.
“A Tibetben és száműzetésben élő tibetiek most a legelszántabbak arra, hogy hazatérhessenek szülőfüldjükre” – jelentette ki Ngawang Woeber, a Tibeti Politikai Foglyok Mozgalmának (Gu Csu Szum) vezetője. “Nekünk nem az indiai hatóságokkal van problémánk, hanem a kínai kormánnyal. Bízunk benne, hogy a menetelő aktivistákat azonnali hatállyal szabadon bocsájtják, hogy tovább folytathassuk a Szabadságért való menetelésünket, és ismét együtt lehessünk Tibetben élő testvéreinkkel.”
Tibetben élő tibeti szerzetesek is számos tiltakozó menetet szerveztek a napokban. Március 10-ével kezdődően, a Tibeti Népi Felkelés 49-ik évfordulójának alkalmából
Tibet három fő kolostorának szerzetesei Lhásza közelében számos tiltakozó akciót szerveztek. Ezek a megmozdulások a legjelentősebbek, amelyek Tibetben 1989 óta történtek.
A Tibeti Népi Felkelés Mozgalma a Tibetben és Tibeten kívül élő tibetiek világszervezete, akik a saját kezükbe szeretnék venni politikai sorsukat. A “Menetelés Tibetbe” a Mozgalom lelke, azt a célt tűzte ki, hogy felélessze az 1959-es nemzeti felkelés szellemét, és aktívan fellépjen azért, hogy Kína véget vessen Tibet hatvan éve tartó törvénytelen és brutális megszállásának.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb