Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az Európai Unió sportminiszterei ellenzik a pekingi olimpia elleni bojkottot

2008. március 17./21:44/MTI/TibetPress

Az Európai Unió sportminiszterei, valamint a nemzeti olimpiai bizottságok ellenzik a tibeti tüntetők által követelt, a pekingi olimpia elleni bojkottot.

Az EU-s politikusok és sportvezetők szlovéniai megbeszélésén elhangzott: a sportnak nem lehet köze a mostani politikai helyzethez, és a korábbi olimpiai bojkottok megmutatták, hogy csak korlátozott hatás, befolyás érhető el.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke vasárnap szintén a bojkott ellen emelt szót.

A Brdo pri Kranju-i egyeztetésen részt vett Göntér Krisztina, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sport-szakállamtitkárságának nemzetközi kapcsolatokért felelős szakmai főtanácsadója is. Elmondta: a küldöttek által elfogadott záródokumentum nem tesz említést a bojkottról. Voltak olyan országok, amelyek ezt kérték, ám a többiek leszavazták őket.

"Általánosan az volt az álláspont, hogy a sportminiszterek feladata elsősorban a sport pozitív aspektusainak kiemelése, míg a külügyminisztereknek kell felszólalni olyan ügyekben, mint például a tibeti helyzet" - nyilatkozta az MTI-nek Göntér.

A zavargások múlt hétfőn, a Kína elleni sikertelen tibeti népfelkelés 49. évfordulóján kezdődtek, amikor a pekingi seregszemle ellen tiltakozó több száz tibeti emigráns megpróbált Indiából Tibetbe eljutni. Az erőszakos cselekményeknek a hivatalos kínai adatok szerint eddig 13 halálos áldozata volt, a száműzetésben élő tibetiek azonban 80-100 halottról beszélnek.

Az olimpiai szervezőbizottság (BOCOG) szerint a tibeti helyzet nem befolyásolja az augusztusi játékokat. "Minden kísérletet visszautasítunk, amely arra irányul, hogy politikai síkra terelődjön az olimpia ügye" - közölte még vasárnap Szun Vej-tö BOCOG-szóvivő.

A NOB által el nem ismert tibeti olimpiai bizottság első embere, Wango Tethong a múlt héten éles hangvételű levelet küldött Rogge-nak, melyben leszögezi: a NOB és szponzorai elmulasztották emlékeztetni a kínai kormányt arra az ígéretére, mely szerint javít az emberi jogok helyzetén.

"Az önök gyáva hallgatása bátorította fel Pekinget arra, hogy folytassa a tibeti elnyomó politikáját" - tette hozzá.

A világsajtó mindeközben keményen bírálja a kínai vezetést a lhaszai fellépés miatt. A bécsi Der Standard cikkében kifejti, hogy ha Kína túl keményen jár el az ügyben, azzal az olimpia bojkottját kockáztatja. Az olasz Corriere della Sera szerint a pekingi kormánynak el kell döntenie, hogy enged-e a nemzetközi nyomásnak, vagy összevérzi az ötkarikás lobogót.

A zürichi Tages-Anzeiger még szigorúbban fogalmaz: "Ha Rogge még most is a hallgatást választja, akkor a NOB elveszti minden szavahihetőségét."

A Dalai Láma ugyanakkor nem szólított fel az olimpia bojkottjára. "A kínai népnek szüksége van arra, hogy büszkének érezhesse magát. Kína megérdemli, hogy otthont adhat az olimpiai játékoknak. Emlékeztetni kell Pekinget arra, hogy megfelelő vendéglátónak kell lennie" - mondta.

Az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője ellenezné a pekingi olimpia bojkottját a tibeti események miatt. Tabajdi Csaba - az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében - egyetértően idézte a Dalai Lámát, aki szerint az olimpiai eszme alapján a nyári játékok bojkottja nem lenne szerencsés megoldás a jelenlegi helyzetben sem.

"Az olimpiai bojkott bennünk, magyarokban külön is fájdalmas emlékeket ébreszt" - tette hozzá. Tabajdi szerint Tibet Kína integráns része, és az lesz a jövőben is. "A mostani események egyértelműen azt jelzik, hogy a tibeti nép a jelenleginél szélesebb autonómiát kíván. A kínai hatalom és a tibeti népet képviselő politikai és vallási vezetők, így a Dalai Láma közötti békés párbeszéddel kialakítható a tibeti autonómia mindkét fél számára elfogadható, tartós, új megoldása" - vélekedett.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb