Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az Európai Unió küldöttsége szerint Tibet problémái hasonlóak Dél-Olaszország problémáihoz.

2009. szeptember 21./AFPT/Tibet Office Geneve/TibetPress

2009. szeptember 17./Brüsszel
Az első, Tibetbe ellátogató EU küldöttség lelkesen üdvözölte a himalájai régió gazdasági fellendülését. Elmondásuk szerint a régió ,,hasonló jellegű'' problémákkal küszködött, mint Dél-Olaszország. ,,Lenyűgöző a gazdasági fejlődés.'' mondta Mario Sepi, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, valamint háromtagú küldöttség olasz vezetője. Zhe Song, az EU-ba delegált kínai nagykövet oltalma alatt Sepi azt mondta, Tibet problémái Észak-Itália problémáihoz hasonlíthatóak. ,,Ugyanilyen jellegű problémákkal szembesültünk Mezzogiorno régióban, valamint a szegénységgel és maffiával küzdő Nápolyban is.''

Sepi a pozitívumokat hangsúlyozta ki: ,,Az emberi jogi probléma lényeges, de számításba kell vennünk a gazdasági fejlődést és a társadalmi igazságosságot is.'' mondta a kínai nagykövet helyeslő bólogatása közepette. Az európai hivatalos személy azzal indokolta Zhe jelenlétét, hogy ily módon ,,könnyebb lesz számára javaslatokat tennie kormányának''. Sepi és a küldöttsége négy napot töltött Lhászában, a fővárosban. Számos alkalommal tárgyaltak kínai hivatalos személyekkel, miután azok meghívták őket. Nem találkoztak ellenzéki személyekkel.

,,Sok rendőr volt az utcákon.'' mondta Sepi. ,,De tolmácsunk segítségével szabadon beszélhettünk tibetiekkel.'' Az EU delegáció második embere, a német Peter Clever szintén mejegyezte, hogy ,,nagy a rendfenntartó erők készültsége Tibetben.'' ,,Ez a veszélyérzet kialakításához járul hozzá.'' mondta, de aztán hozzátette, hogy ez csak az ő saját szubjektív meglátása, és ő nem rendészeti szakértő. Az EU képviselő azt is elismerte, hogy lehet még érezni Tibetben a ,,2008 márciusi események hatását''.  ,,A krízisnek még nincs vége.'' mondta.

Száműzött tibeti vezetők szerint himalájai hazájukban körülbelül kétszáz ember halt meg a tiltakozásokat követő kínai megtorlás alatt, míg Kína állítása szerint a zendülők 21 ártatlan embert öltek meg.

Az ENSZ aggodalmát fejezte ki azon állítások miatt, melyek szerint a rendészeti erőket az arányosság követelményét figyelmen kívül hagyva használták Tibetben a tiltakozások ideje alatt.

Kína 1950-ben szállta meg Tibetet és egy évvel később hivatalosan ,,felszabadította.''

Az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso helyeslésével megszervezett tibeti látogatást az európai adófizetők pénzéből finanszírozták.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb