Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az Európa Parlament Tibet Intergroup sajtóközleménye

2008. március 18./TibetPress

Sajtóközlemény:
Brüsszel, március 18.

Thomas Mann, az Európa Parlament Tibet Intergroup nevű csoportjának elnöke mélységesen elítélte a tibetiekkel szemben tanúsított indokolatlan kínai erőszakot. Ez idáig legalább száz tibeti vesztette életét. A kínai hatóságok célzott letartóztatásai és gyilkosságai kimerítik a “kulturális népirtás” fogalmát.

Thomas Mann szerint Peking megpróbálja “az ifjúsági összejövetelt” propagandává silányítani, amely egy olyan ideális világ illúziójával kecsegtet, amely valójában nem is létezik. “A tibetieket szándékosan provokálják azzal, hogy az Olimpiai Láng útvonala áthalad az országukon, egészen a Mount Everest csúcsáig. Meggyőződésem, hogy az Olimpiai Játékoknak köszönhető média-figyelem révén nyilvánvalóvá válik, hogy Kína miként bánik a kisebbségekkel, és megmutatja igazi arcát, a totalitariánus rezsimet. Ezért nem hiszem, hogy a bojkottal sokra mennénk.”

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság reménye, mely szerint ha Kínának adják az Olimpia rendezésének jogát, az segít Kínának a megnyílásban és javítaná az emberi jogok helyzetét, nem teljesült be. A Tiananmen-téren tartott tavalyi beszédében a NOB elnöke, Jacques Rogge egy alkalommal sem említette az emberi jogokat. Kína láthatóan arra a következtetésre jutott, hogy az Olimpiai Bizottság is a “félrenézés” politikáját alkalmazza. Thomas Mann a NOB-ot arra ösztökélte, hogy "nemzetközileg aktív civil társadalmi szervezetként ne csak a sporttal, hanem a társadalmi felelőséggel is foglalkozzon”. A 2007-es brüsszeli Európa Parlament Tibet-konferenciáján Dieter Baumann olimpiai bajnok arra kérte a NOB-ot, hogy engedje a tibeti sportolókat is az Olimpiai zászló alatt menetelni.

Thomas Mann szerint egy hasonló kezdeményezés történt a Sydney-ben rendezett 2000-es Olimpián is, ahol a nyitóünnepségen a Lángot egy bennszülött sportoló, név szerint Cathy Freeman gyújtotta meg. Akkor a NOB az ausztráliai őslakók társadalmi és kulturális elnyomására szándékozott felhívni a figyelmet, és ezzel világvisszhangot sikerült kiváltania.

Az Európa Parlament kereszténydemokrata tagja, Thomas Mann (EPP-ED) az Európa Parlament elnökéhez, Hans-Gert Pötteringhez fordult, hogy emelje fel a szavát a kínai rezsim erőszakos cselekedeteivel szemben. Tovább arra kérte az EU külügyi megbízottját, Benita Ferrero-Waldnert, hogy a kínai biztonsági erőknek a tibetiek ellen elkövetett brutális cselekménysorozatai előkelő helyen szerepeljenek az EU-Kína párbeszéd során. Mann egy azonnali vitát és határozatot sürgetett az Európa Parlamentben a tibeti helyzettel kapcsolatban.

Háttér-információ:

Thomas Mann, az Európa Parlament tagja, 1999 óta az Európa Parlament kb 100 tagot számláló Tibet-Intergroup nevű csoportjának elnöke. Ez a csoport rendszeres üléseket szervez az Európa Parlamentben, ahol tibeti menekültek és nemzetközi szakértők cserélnek információt a különféle társadalmi, kulturális és vallási kérdésekről. A Tibet Intergroup nagy befolyással bír az Európa Parlament emberjogi határozatait illetően.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb