Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az ausztrál parlament tagjainak dharamszalai látogatása/Australia MPs coming to Dharamsala

2009. július 2./Dhramszala/Phayul.com/WTN/TibetPress

2009. június 30
Australia MPs coming to Dharamsala

Az ausztráliai parlament tagjai a héten látogatást tesznek ezen az észak-indiai hegyi állomáson, hogy találkozzanak a száműzetésben élő tibeti  vezetővel; Őszentségével a Dalai Lámával és az itt székelő Tibeti Emigráns Kormány képvelőivel.

 

A nem hivatalos küldöttség Michael Danby és Melissa Parke Munkáspárti, Peter Slipper Liberális képviselőkből, Nick Xenophon Független szenátorból, valamint a Zöldek képviseletében Scott Ludlam és Sarah Hanson-Young képviselőkből áll, akik közül jó néhányan tagjai az Ausztráliai Összpárti Tömörülés Tibetért nevű csoportosulásnak is. A delegáció ügyvédek, újságírók, és ausztráliai aktivisták maroknyi csapatával egészül még ki.

 

A küldöttség június 1-től 6-ig fog Dharamszalában tartózkodni, és azért indul útnak, hogy július 6-án   részt vegyen a Dalai Láma 74. születésnapjának alkalmából megrendezésre kerülő nyilvános ünnepségeken.

 

A hat napos látogatás folyamán a csoport találkozni fog, a tibeti parlament képviselőivel, a tibeti kabinettel,valamint újonnan érkezett menekültekkel, és volt politikai foglyokkal is. Ez lesz az ausztráliai képviselők delegációjának első ilyen jellegű látogatása.

 

"Sokunk érzi úgy, hogy a tibeti nép erőszakmentes küzdelme amellyel megóvni igyekszik kultúráját és identitását, valamint az a nagyon szerény politikai cél, hogy a kínai államon belül  kulturális autonómiát vívjon ki a maga számára, olyasvalami, amellyel különböző okokból kifolyólag azonosulni tud." Idézi Danby-t a Sidney Morning Herald, aki hosszú ideje kampányol a tibetiek emberi jogaiért, és a jelenlegi delegációnak is vezetője, mint mondják. Mr. Danby egyben az Ausztráliai Összpárti Tömörülés Tibetért nevű csoportosulás elnöke is.

 

"Jelentős lépés ez Ausztrália részéről, mellyel a tibeti helyzet békés megoldását támogathatja. Ezen kívül, egyben páratlan lehetőség is az ausztráliai parlamenti képviselők számára, hogy első kézből szerezzenek tapasztalatot, azon kihívásokat illetően, melyekkel a tibeti népnek és kultúrának szembe kell néznie." - mondta.

 

Azonban, mint a riportból megtudtuk, a szövetségi képviselők Dharamszalába tett látogatásával várhatóan tovább nő majd a feszültség Ausztrália és Kína között.

 

Ezév márciusában Mr. Danby visszautasított egy írásos kérvényt a kínai nagykövettől, melyben arra kérték, hogy ne szólaljon fel egy camberrai rendezvényen, melyen az 1959-es tibeti felkelés 50. évfordulójáról emlékeztek meg. "Kínának meg kell értenie, hogy Ausztrália demokratikus szabályok szerint működik." - vágott vissza Danby.

 

Az eseményen a parlament képviseletében a képviselők és szenátorok valamennyi politikai pártból odáig jutottak, a beszámolók szerint, hogy hevesen védték a tibetiek jogait a valódi autonómiához, és tiltakoztak Kína egyre fokozódó erőszakos fellépései ellen. Július 3-án pénteken a delegáció a Tibeti Emigráns Parlament által rendezett sajtótájékoztatón vesz részt.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb