Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az Amnesty International hiányosságokat talált a Kínáról szóló ENSZ emberi jogi jelentésben

2009. február 13./Genova/Reuters/WTN/TibetPress

2009. február 5.
Az Amnesty International (AI) azzal vádolja Kínát, hogy megpróbálja „eltusolni” a kisebbségek elleni atrocitásokat első emberi jogi jelentésében, ami az ENSZ új módszerével készült.

A diplomaták február 9.-én vonják kérdőre Kínát ezzel kapcsolatban, az országok jelentéseinek értékelésében ekkor kerül erre sor. Az értékelés, mely minden ENSZ tagállamra kiterjed, tavaly év vége óta tart.

„Kína elszánta magát az együttműködésre más országokkal, az emberi jogok területén.” - Áll a kínai jelentésben. Erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy törvényeik védjék a nők, az idősek, a fogyatékkal élők és a kisebbségek jogait.

Az AI üdvözli Kína részvételét e vizsgálatban, és rámutat a Kína által összeállított jelentés hiányosságaira, bemutatja súlyos jogsértéseiket.

„A kínai jelentés nem ejt szót rengeteg égető problémáról.” Nyilatkozta Roseann Rife az AI Ázisiai és Csendes-óceáni igazgatója.

Továbbá figyelmen kívül hagyja az olyan, nemzetközi felháborodást kiváltó eseményeket, mint például a tibeti és az északnyugati Hszincsiang tartománybeli jogsértések.

Nem tesz említést a Falun Gong szekta tagjainak üldözéséről, illetve a kínai jogrendszerről, amely lehetővé teszi a tárgyalás és ügyvédi segítség lehetősége nélküli bebörtönzést.

Kínában hivatalosan ötvenhat etnikai kisebbséget ismernek el. Az elkeseredés azok között, akik fenyegetve érzik nyelvüket, kultúrájukat, vagy vallásukat, gyakran vezetett erőszakhoz, ami diplomatikus körökben kellemetlenül érintette Pekinget.

A tavaly márciusi tibeti zavargások elfojtása felhívta a nemzetközi közvélemény figyelmét a tibeti száműzöttek követeléseire. Ezek az autonómiatörekvések nyilvánultak meg azokon a Kína-ellenes demonstrációkon, amelyek az olimpiai láng útját is kísérték.

Az Olimpia nyitó ünnepsége előtt néhány nappal muszlim szeparatisták merényletet követtek el a határőrök ellen. Ez arra késztette a Kínai hatóságokat, hogy az Ujgur függetlenség híveit az olimpia egyik legfőbb biztonsági kockázatának nyilvánítsák.

Bár Kína alkotmánya garantálja a vallásszabadságot és a kisebbségek jogait, az ujgurok és a tibetiek is diszkriminációról, és vallásuk üldözéséről panaszkodnak.

Az AI szerint a hétfői ENSZ jelentésnek ismét rá kellene irányítani a figyelmet a fent említett ügyekre.

Az igazi megmérettetés a Kínai hatóságok számára az lesz, hogy milyen intézkedéseket hoznak a jogok védelmében. Az Emberi Jogok Tanácsának csak 47 tagja van, de bármely ENSZ tagország részt vehet a vizsgálatban. Múlt héten Kanada, Németország és Oroszország jelentését vizsgálták.

A Human Rights Watch felszólította az Obama-adminisztrációt, hogy legyen aktívabb ebben a folyamatban, mert, mint nyilatkozták: „nagyon fontos lehetőséget mulasztanak el, ha nem csatlakoznak e több államot is érintő jogsértésekről szóló diskurzushoz”.

„Ha az Egyesült Államok tényleg elszánta magát arra, hogy felszólal a jogsértések ellen, akkor újra elkötelezi magát ebben az ügyben.” – mondta az emberi jogi elemző.

A kínai emberi jogi jelentés:
www.ohchr.org/EN/HRBodies/UPR/PAGES/CNSession4.aspx
Az Amnesty international jelentése:
www.amnesty.org/en/library/info/ASA17/097/2008/en
Laura McInnis


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb