Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az Amerikai Kormány úgy találja, hogy Kína súlyosan megsérti a vallásszabadságot Tibetben

2009. november 1./Nemzetközi Kampány Tibetért ICT/TibetPress

2009. október 27./ICT
Csupán hetekkel a Dalai Láma Washington, D.C.-be tett látogatása után, valamint a Pekingben megrendezésre kerülő amerikai-kínai csúcstalálkozó előtt, az Amerikai Külügyminisztérium bejelentette, hogy Tibetben "nagymértékű" a vallási elnyomás, és a kínai kormány "nagyon szigorú" ellenőrzés alatt tartja a kolostorokat és egyéb vallási intézményeket. Hillary Clinton külügyminiszter a 2009-es Nemzetközi Vallásszabadságról Szóló Beszámoló közzétételekor azt a kijelentést tette, hogy "a vallásszabadság kérdése elsőrendű fontossággal bír az amerikai diplomáciában." A Nemzetközi Kampány Tibetért üdvözli ennek a riportnak az éppen időszerű közzétételét, mely széleskörű áttekintést ad a Tibetben az elmúlt évek során lezajlott vallásszabadsággal kapcsolatos események és kérdések hátterében meghúzódó történésekről. "Ennek a beszámolónak az a célja, hogy tájékoztassa az elnököt, mielőtt három hét múlva Pekingbe látogat a csúcstalálkozóra. Obama elnöknek meg kell ragadnia a lehetőséget, hogy biztosítsa a Tibetieket és másokat is, akik kínai területen élnek, és akiket korlátoznak abban, hogy szabadon kifejezzék hitüket, afelől, hogy az Egyesült Államok mellettük áll." - mondta Todd Stein, a Kormányközi Kapcsolatok Igazgatója, a Nemzetközi Kampány Tibetért találkozó alkalmával. "Sürgetjük továbbá a kormányt, hogy a Nemzetközi Vallásszabadságért felelős megbízott megüresedett posztjára jelöljön ki valakit, aki nélkülözhetetlen tagja az emberi jogi csoportnak, és aki a beszámoló tényei alapján képes meghatározni a követendő politikai irányelveket."

Részletezve azokat a megszorításokat, amelyek a vallásszabadság gyakorlását korlátozzák Tibetben, a külügyminisztérium beszámolója azt állítja, hogy a kínai hatóságok "még mindig nagyon elővigyázatosak a tibeti buddhizmussal és annak a Dalai Lámához fűződő kapcsolatával szemben," egyetlen más állam sem óv úgy a "normális" vallásos tevékenységektől mint a Kínai Alkotmány.

Egy általános téma ami végigvonul az egész beszámolón, a kínai hatóságok beavatkozása a tibeti buddhizmus hagyományos szabályaiba, attól kezdve, hogy korlátozzák a szerzetesek számát a kolostorokban, egészen odáig hogy korlátozzák azokat a területeket ahová a szerzetesek utazhatnak, hogy vallásos képzésben részesüljenek - vagy attól kezdve, hogy nem adnak ki útlevelet külföldi utazásokhoz, odáig, hogy néhány esetben még az országon belüli utazásra szoló engedélyt is megtagadják; valamint attól kezdve, hogy átveszik a fiatal reinkarnálódott lámák nevelését, egészen odáig, hogy arra kényszerítik a kormány alkalmazottait, hogy gyermekeiket tartsák távol mindenféle vallásos oktatástól.

A beszámoló áttekintést nyújt "majdnem minden [...] békés" tüntetésről, ami 2008 márciusában és azt követően lezajlott, továbbá részletesen beszámol egyéb tüntetésekről és ítéletekről, melyekre azóta sor került. Többek között egy 2009 februárjában szerzetesek és apácák által végrehajtott tüntetéshullámról, mely a tibeti újév kezdetét volt hivatott jelezni, vagy a 2008-as tüntetések egyéves évfordulójára rendezett tüntetésről, mely egybeesett a Dalai Láma száműzetésbe vonulásának ötven éves évfordulójával. Olyan kirívó esetekre is kitér a beszámoló, mint amilyen Phurbu Rinpocse - egy nagy tiszteletnek örvendő kelet-tibeti láma - esete, akit védőügyvédjével együtt hamis bizonyítékok és kínzásokkal kikényszerített vallomások alapján megvádoltak. Kitér továbbá számos egyéb olyan esetre, melyben szerzeteseket, apácákat, vagy világi embereket vetettek alá olyan törvénytelen büntetéseknek, mint amilyen a bántalmazás, vagy az étel, ital és alvás hosszú időre történő megvonása." míg "azoknak az embereknek a testétől [...] akik meghaltak a kihallgatás alatt, inkább titokban megszabadultak, ahelyett, hogy visszaszolgáltatták volna azokat a családjuknak."

A külügyminisztérium beszámolója további részletekkel szolgál különböző fejlesztésekről, amilyen például a ”hazafias nevelés” mely "drámaian felerősödött a kolostorokban és az állami intézményekben, és a "kolostori élet megszokott részévé vált." A Kumbum kolostorban például, mely a buddhista oktatás egyik fő központja Tibetben, a beszámoló szerint a szerzetesek 2009 márciusában azt mondták, hogy kizárással kellene szembenézniük ha "ártanának a kolostor jó hírének" vagy megszegnének bármilyen törvényt.

A beszámoló részletezi azokat a vallásszabadsággal kapcsolatos megszorításokat is, melyeket az átlag tibetiekkel szemben alkalmaznak. Például, hogy néhány esetben szigorú szankciókat alkalmaztak azon emberekkel szemben, akik kifejezték vallásos odaadásukat a Dalai Láma vagy Gedhun Choekyi Nyima iránt, aki az a kisfiú, akit a Dalai Láma 1995-ben a XI. Pancsen Láma Rinpocseként ismert el, és akit ezt követően a kínai hatóságok "eltüntettek". Az odaadás kifejezését korlátozó megszorítások egészen a névadásra vonatkozó tiltásokig terjednek - hangzik el a beszámolóban. A hatóságok "megtiltják az olyan gyermekeknek adható nevek nyilvántartásba vételét, melyek a Dalai Láma nevének egy, vagy több elemét tartalmazzák,  vagy azokét a nevekét, amelyek mint áldást hozó nevek szerepelnek egy a Dalai Láma által jóváhagyott listán.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb