Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az 1. Európai Tibetiek Kongresszusának tanulságai

2008. október 13./hétfő/Free Tibet Blog/TibetPress

Choegyal Tenzin, a száműzött tibeti parlament volt képviselője hétfőn este érkezett vissza a bázeli Tibet Kongresszusról. Még a csomagjára várt a Ferihegyi repülőtéren, de a Free Tibet Blog már kérdésekkel molesztálta.

FTB: Először is, milyen volt a hangulat?

Choegyal Tenzin: Nagyon jó, és biztató volt a hangulat. Ez a Kongresszus azért volt fontos, mert az itt élő tibetiek ezentúl eredményesebben fogják képviselni Tibetet mind politikai, mind kulturális szinten.

A politikai vonal már működik, azzal hogy határozatot hoztunk, melyet Hu Jintao elnöknek is elküldünk. Ebben a határozatban a tibeti helyzet mihamarabbi megoldására szólítottuk fel Kínát, illetve arra, hogy hagyja abba Őszentsége a Dalai Láma elleni kampányt.

FTB: Mi a helyzet a kulturális vonallal?

Ch.T.: Az a célunk, hogy egyrészt az Európai országokban élő tibetiek között szorosabb legyen a kapcsolat, másrészt, hogy a kultúránkat megőrizzük, és ismertté, ismertebbé tegyük az öreg kontinensen. Ez a cél, a megvalósítás még odébb van.

FTB:Szamdhong Rinpocse is részt vett az eseményen.

Ch.T.: Igen, ez fontos volt, mivel ő a száműzetésben lévő kormány miniszterelnöke, de a jelenléte tulajdonképpen formális volt, csak a megnyitó beszédet mondta. A fő feladatot úgyis az Európában élő tibetieknek kell elvégezniük. Ezentúl például gyakrabban fogunk egyeztetni az Európai Unió Különleges Tibet-ügyi Megbízottjával.

FTB: Beválasztottak a Kongresszus állandó tanácsába. Gratulálunk, de mit is jelent ez pontosan?

Ch.T.: Hat titkárt választottak ki, akiknek a következő, 2010-es kongresszus megszervezése lesz a feladata. A tanács hét titkárból áll, ám az utolsó tagot nem jelölték ki, mivel ennek a titkárnak abban az országban kell élnie, ahol a következő konferenciát megrendezik. A helyszín még nem ismert.

FTB:Miért rád esett a választás?

Ch.T.: Azt hiszem azért, mert volt képviselőként van némi tapasztalatom. Nem nagy ügy.

FTB: Ennek lehet valami kihatása Magyarország és Tibet viszonyában?

Ch.T.: Erre nehéz válaszolni. Egyrészt szinte mindegy, hogy valaki melyik országból internetezik és telefonál, de másrészt biztos vagyok benne, hogy pozitív hatása lesz hosszútávon.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb