Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Átadták a kolostort

2010. november 16./MTI/hírextra.hu/TibetPress

A felújított pálos-karmelita kolostort kedden adták át Sopronbánfalván. Az évszázados épületet eredeti rendeltetésével összhangban elvonulási, oktatási és meditációs központtá alakították; ezekhez a szerepkörökhöz a kolostor hangulata megfelelő környezetet biztosít.

A kolostort 2004-ben vásárolta meg Kovács Gábor, a KOGART Művészeti Alapítvány alapítója, miután a karmelita rend segítségét kérte a sopronbánfalvi kolostorépület megmentése érdekében. Ezután évekig érintetlenül állt a romos műemlék, majd a régészeti feltárást követően másfél év alatt elvégezték a teljes felújítást a két hektáros területen mintegy 1,2 milliárd forintos költségből. A nonprofit működtetésű beruházást a norvég alap 1,8 millió euróval támogatta pályázat útján, a fennmaradó 55 százalékot pedig Kovács Gábor cége, a Nistema Kft. biztosította.

Múltat, történelmet, spiritualitást vett ingatlan formájában, amelynek vissza kellett adni eredeti funkcióját - hangsúlyozta Kovács Gábor az ünnepi megnyitó előtti sajtótájékoztatón.

Az egykori szerzetesi cellákból 23 vendégszobát alakítottak ki fürdőszobával. Közülük 18 egyszemélyes, 5 pedig kétszemélyes. Az épület része egy étterem, páratlan freskóit és stukkóit a műemléki feltárás során bontották ki a későbbi festékrétegek alól. Két meditációs helyiség, előadó- és konferenciaterem, alkotó- és kiállítóterem és több közösségi tér is helyet kapott az egykori kolostorban.

A műemléképület különleges dísze a kolostor és a templom közös fala mentén húzódó, tetőtérben elhelyezkedő könyvtár. A könyvállományt adományozói mozgalommal kívánják megalapozni: a vallási, spirituális témájú könyvek felajánlói díjtalanul látogathatják az épületet jövő év február végéig.

Karsai Gábor, a kolostor igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a nonprofit jelleggel működő épület március elejétől szállást és meditációs lehetőséget kínál csoportoknak, vallási közösségeknek, emellett elvonulási helye lehet vállalkozások vezetőinek, művészeknek, alkotóknak.

A kolostor állandó kiállítása bemutatja a Magyarországon alapított pálos rend történetét, az időszakos KOGART kiállításon pedig XX. századi alkotók spiritualitást megjelenítő munkái láthatók keddtől.

Polgár Tibor, a VÁTI fejlesztési programok üzletág ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az egyéni felelősségvállalás ennek a kezdeményezésnek a speciális jellemzője. A szakember kivételesnek nevezte, hogy magánkezdeményezésre közfunkció valósul meg, miként történt a sopronbánfalvi kolostor esetében.

A pálos kolostort 1482-ben alapította Sopron városa a Bánfalva fölé magasodó sziklán. A török időkben az épületek nagy része elpusztult. Az egyemeletes újkori kolostort a XVII. század első felében emelték. A XIX. század végén a karmelita apácák otthona lett.

A rendet 1950-ben feloszlatták, hosszú ideig elmeszociális otthon működött falai között, az 1970-es évek közepétől azonban elhagyatottan állt az épület, s állaga folyamatosan romlott. A rendszerváltás után kapták vissza az épületet a karmeliták, a kolostor újjáélesztésére azonban nem volt lehetőségük.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb