Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Ashton beszéde a tibeti helyzetről

2012. június 12./European Parliament/TibetPress

 

Catherine Ashton (az EU külügyi és biztonságpolitikai főbiztosa, az Európai Bizottság alelnöke) beszéde a tibeti helyzetről, amely az Európai Parlamentben hangzott el 2012. június 12-én

 

Az emberi jogok védelme és előmozdítása világszerte az EU külpolitikájának kulcseleme. Így az EU folyamatosan figyelemmel követi az emberi jogok helyzetének alakulását Tibetben. Az EU a Kínával folytatott emberi jogi párbeszédet az EU és Kína közötti kapcsolat szerves részének tekinti. E tekintetben az EU kötelessége, hogy Kínával karöltve javítson a tényleges helyzeten.

 

Az Európai Uniót aggodalommal tölti el, hogy Tibetben rosszabbodik a helyzet, amint azt a sorozatos önégetések és rendőrség és a helyi lakosság között az év eleje óta sorra került összecsapások mutatják.

 

Az utóbbi napokban az EU-t különösen a Lhászában végrehajtott önégetéseket követően a Tibeti Autonóm Régióban (TAR) történt tömeges letartóztatások és őrizetbe vételek híre töltötte el aggodalommal, valamint azok a beszámolók, melyek szerint a TAR határait lezárták a külföldiek előtt.

 

37 esetben hajtottak végre önégetést tibetiek Kínában 2011 óta. Ezek nagy része Szecsuán tartományban történt, de más tibetiek lakta területeken is került sor önégetésekre, ahol úgy tűnik, hogy a vallási tevékenységek fokozódó korlátozása miatti reményvesztettség a tibetiek körében újabb tiltakozási hullámot indított el.

 

Az utóbbi három évben egyre növekedett azon tibeti értelmiségiek és közszereplők száma, akiket bűncselekmények elkövetésével vádoltak meg, vagy börtönbe zártak. Az EU aggódik a tibeti identitás és a véleményszabadság Tibetben történő korlátozása miatt.

 

Az EU tudomással bír arról, hogy a kínai hatóságok által 2011 januárjában és márciusában elfogadott ötéves tervek tartalmazzák a vízi energia kapacitás, a vasút, a bányászat és a turizmus fejlesztését a Tibeti-fennsík egészére vonatkozóan. Az EU üdvözli Kína azon szándékát, hogy a tibeti lakosság életszínvonalát emelje. Egyes beszámolók szerint azonban a tibetiek körében növekszik az elégedetlenség a helyi fejlesztési politikákkal szemben, és tiltakoznak a bányászati és vízi energetikai beruházások ellen.

 

Az EU támogatja a kínai hatóságok azon szándékát, hogy hatékonyabban védjék a környezetet Kínában. Ugyanakkor rendkívüli aggodalommal töltik el a tibeti nomádok letelepítésére irányuló politika következményei. A tibeti kultúra és a hagyományos életmód a nomád életformán alapulnak. Tudomásul vesszük a kínai hatóságok azon törekvését, hogy a nomádok letelepítésével a tibeti füves pusztákat kívánják megóvni, ugyanakkor az EU megkérdőjelezi, hogy e környezetvédelmi célkitűzés kizárólag a tibetiek hagyományos életformájának megszüntetésével lenne elérhető, akik évszázadok óta harmóniában élnek a természettel. Az EU attól tart, hogy valamennyi nomád kötelező letelepítése a sajátos tibeti kultúra és identitás elpusztításához vezethet.

 

Az EU aggódik azon politika hatása miatt is, amely a mandarin kínai nyelv legyen az oktatás elsődleges nyelve a tibeti iskolákban, csakúgy, mint a többi, kisebbségek által lakott terület iskoláiban. Diákok százai tüntettek Csinghaj tartományban az oktatási rendszer azon reformja ellen, hogy a kínai legyen az oktatás nyelve a tibeti helyett.

 

Az EU aggódik a vallási tevékenységek korlátozásának Tibeten belüli fokozódása miatt is, beleértve a kolostorokban élő szerzetesek és szerzetesnők számának korlátozását, és a különböző országrészek közötti utazásukat korlátozó intézkedéseket.

 

Az EU felvetette e kéréseket az EU-Kína emberi jogi párbeszéd keretében 2012. május 29-én.

 

Az EU felhívja a kínai hatóságokat, hogy biztosítsák a tibeti emberek emberi jogainak tiszteletben tartását, beleértve a szabad véleménynyilvánításhoz és a gyülekezéshez való jogukat, valamint azt, hogy a saját kultúrájuk szerint élhessenek, gyakorolhassák a saját vallásukat, és használhassák a saját nyelvüket.

 

Az EU azt is szorgalmazza, hogy a kínai hatóságok tanúsítsanak önmérsékletet, és tegyék lehetővé a külföldi diplomaták és újságírók bejutását valamennyi autonóm tibeti területre.

 

Tekintettel arra, hogy a kínai hatóságok és a Dalai Láma követeinek legutóbbi találkozójára 2010 elején került sor, az EU nyomatékosan szorgalmazza az érintett felek közötti párbeszéd felújítását a tartós megoldás megtalálása érdekében. Az EU úgy véli, hogy e párbeszéd eredményeképpen a tibeti emberek emberi jogainak helyzete javulhat.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb