Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Árral szemben: Budapesten a Dalai Láma megbízottja

2009. április 7./kedd/magyarhirlap.hu/TibetPress

Peking megnyitotta a Tibeti Autonóm Régiót, de a márciusban eltűnt mintegy ezerkétszáz emberről még mindig nem lehet tudni semmit
Megnyílt Tibet a turisták előtt, már meg is érkeztek az első csoportok a kínai tartományba. Az emberi jogi helyzet azonban továbbra is súlyos a területen, erről Budapesten tájékoztat a Dalai Láma közép- és kelet-európai megbízottja.

Gőzerővel folyik a munka a Kínai Kommunista Párt Tibetért felelős propagandaosztályán. "Kék ég és tiszta víz Tibetben" – írja a pekingi hatalom egyik szócsöve, a Shanghai Daily angol nyelvű napilap, utalva arra, hogy semmiféle környezetszennyezés nem zajlik a területen, míg a China Daily nevű másik lap szerint külföldi turisták "tömegei" tértek vissza a Tibet Autonóm Régióba (TAR), amióta a napokban Peking feloldotta a terület két hónapja tartó zárlatát. Az újságban megjelenő fotókon boldog német turistákat mutogatnak, akik szerint meglepően "barátságosak" és "vendégszeretők" a lhászai tibetiek. Az újság meg is jegyzi, újra hosszú sorok várnak arra, hogy bejuthassanak a "város jelképének számító Potala Palotába".

A Tibeti Autonóm Régiót februárban zárták le az 1959. március 10-i lhászai felkelés ötvenedik, illetve a tavaly márciusi véres zavargások első évfordulója előtt. Az elmúlt két hónapban a tartományban több tüntetés, tömegmegmozdulás volt, valamennyit szétverték a kínai hatóságok, százakat tartóztattak le. Emberi jogi szervezetek szerint a tavalyi események idején mintegy ezerkétszáz tibeti tűnt el a kínai börtönökben, róluk a mai napig nem tudni semmit. Arról, hogy a nemzetközi média szabadon bemehet Tibetbe, továbbra sincs szó.

Ebben a helyzetben érkezett Budapestre a Dalai Láma közép- és kelet-európai megbízottja, Ceten Szamdup (Tseten Samdup). háromnapos látogatásának középpontjában a jelenlegi tibeti helyzet és emberi jogi kérdések állnak. A Svájcban élő tibeti politikus Németh Zsolttal, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnökével és Balog Zoltánnal az emberi jogi bizottság szintén fideszes vezetőjével találkozik.
Fogadja a tibeti politikust az Országgyűlés tavaly megalakult Tibet-csoportja, amelyben minden parlamenti párt képviselteti magát, kivéve az MSZP-t. Értesüléseink szerint a látogatáson szó lesz a Dalai Láma esetleges magyarországi látogatásáról is.

A genfi Tibet-iroda és a magyarországi Free Tibet Blog által szervezett úton Ceten Szamdup a helyi tibetiekkel is találkozik, ellátogat a Közép-európai Egyetemre (CEU), és az Antall József Alapítvány szervezésében ma este felszólal az Andrássy Gyula német nyelvű egyetemen.

A látogatás jelzésértékű, mivel a jelenlegi magyar vezetés a térségben a leginkább elkötelezett a Kínai Népköztársaság irányában. A térségbeli trenddel való szembemenetelt jelzi, hogy tavaly Csehországban Mirek Topolánek miniszterelnök, Václav Klaus cseh elnök, Václav Hável korábbi cseh államfő, Lengyelországban pedig Lech Walesa, Nobel-békedíjas volt lengyel elnök és Donald Tusk lengyel kormányfő is találkozott a Dalai Lámával, míg a most távozó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2007 decemberében kormányrendeletben lehetetlenítette el az indiai emigrációban élő tibetiek – így a Dalai Láma – beutazását az országba. Tavaly egy kínai üzleti delegáció ellen jogszerűen tüntető tibetieket hurcolt el a rendőrség Budapesten, a nemrég leköszönt Havril András vezérkari főnök pedig decemberben kínai látogatásán közölte: Magyarország támogatja a Kína ellen bevezetett fegyverembargó feloldását. Az Európai Unió és az Egyesült Államok az 1989-es Tienanmen téri vérengzés után vezette be a fegyverembargót Pekinggel szemben, feloldása a tavaly márciusi tibeti események után lekerült a brüsszeli napirendről.

Janzsó Viktor

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb