Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Amerikai külügyi jelentés szerint romlott a vallásszabadság helyzete Kínában

2008. szeptember 20./szombat/Wsahington/MTI/AP/AFP/EFE/TibetPress

Az amerikai külügyminisztérium éves jelentése szerint romlottak a vallás szabad gyakorlásának feltételei Kínában, Algériában, Jordániában és Egyiptomban.

A külügyminisztérium pénteken megjelent, immár tizedik éves jelentésében a 2007 júliusa és 2008 júliusa között eltelt évnek vonta meg a mérlegét. A dokumentum szerint bizonyos előrelépést tapasztaltak Szaúd-Arábiában, de nem változott a helyzet olyan országokban, mint Mianmar, Eritrea, Irán, Észak-Korea, Szudán és Üzbegisztán. Kínával együtt ezek az országok szerepelnek az amerikai külügyminisztérium feketelistáján, amely a vallásszabadságot megsértő, ezért amerikai kormányzati szankciók által sújtott államok nevét tartalmazza. E jelentés alapján a listát minden évben felülvizsgálják.

Problémák vannak Jordániában és Algériában, amely országokban hagyományosan nagyobb tisztelettel bánnak a vallási kisebbségekkel - mondta a jelentés elkészítéséért felelős John Hanford. Megemlítette, hogy Jordániában bíróság ítélt el egy muzulmánt, aki áttért a keresztény hitre. Emellett a jordán kormány vallási hovatartozásuk miatt zaklat egyéneket és szervezeteket. Algériában a kormány politikája vezetett a vallásszabadság korlátozásához, miután februárban törvényben minősítették büntetendőnek a hittérítést.

Kínában a kormány egyre nagyobb erővel nyomja el a vallásszabadságot, különösen Tibetben és az ujgur autonóm régióban - áll a jelentésben. Közvetlenül a pekingi nyári olimpiai játékok előtt, augusztus 4-én a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur Zizhiqu) autonóm területet véres merényletek sorozata rázta meg, aminek következtében 16 rendőr vesztette életét. A március tibeti zavargásokban a száműzetésben élő tibetiek adatai szerint 203 ember halt meg, Peking viszont 21 ember halálát ismeri el - mutatott rá az amerikai külügyminisztérium, amely felemlegette az ősi kínai filozófiát és testgyakorlatokat hirdető, nagy tömegeket vonzó Falunkung (Falungong) szekta, a protestáns és a katolikus egyház üldözését is.

A jelentés nyilvánosságra hozásához időzített sajtótájékoztatón Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter visszautasította az Iszlám Konferencia Szervezetének azon kísérleteit, amelyek a "vallási rágalmazást", azaz Mohamed prófétának az iszlám által tiltott ábrázolását büntetendő cselekménynek minősítené. "Az Egyesült Államok elutasítja az egyes vallási hagyományokat sértő cselekedeteket, de nem fogadhatjuk el a szólásszabadság megtiltását" - mondta Rice.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb