Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A XXI. század biztosan békésebb lesz - nyilatkozta a Dalai Láma

2010. augusztus 31./CTA/WTN/TibetPress

2010. augusztus 23,./Dharamszala
Őszentsége a Dalai Láma azt mondta, bízik abban,  hogy sokkal békésebb és jobb világ jön el  a XXI. században, és kiemelte, hogy Indiának milyen fontos szerepe van a  világbéke megerősítésében. 
Az erősen saját érdekből fakadó "az én nemzetem  és a nemzet " elmélet, - ami  XX. század elejét jellemezte - lett az erőszak és a háború alapja. De a különbségek  később csökkentek, miután a globális gazdasági és környezeti tényezőknek köszönhetően megjelent az  egységes világ képzete,  mondta Őszentsége újságíróknak egy múlt pénteken  Manaliban tartott sajtótájékoztatón.

Őszentsége szerint az emberek gondolkodásmódja civilizáltabbá vált a XX. század második felében. Bár vannak megátalkodottan gonosz emberek, a többség torkig van az erőszakkal. Egy másik tényező, ami szerinte  egy békésebb világhoz vezetett, annak köszönhető, hogy a kapcsolat a tudomány és a spiritualitás között szorosabbá vált. A kvantumfizika új megállapításai után a  tudósok egyre nagyobb érdeklődéssel tanulmányozzák az emberi elmét és az érzelmeket. A Láma közölte, hogy sok barátja, akik neves tudósok, a buddhista tanításokról szóló magyarázatait inkább tudománynak, mint vallásnak tekintik.

Az emberi intelligencia maximális kihasználása az emberi érzelmek átalakításában a buddhizmuson és a tudományon keresztül nagyon fontos szerepet játszik a boldogabb családok és társadalom kialakításában. — tette hozzá Őszentsége. Az évszázad elején történtek szomorú események, de egészében véve ezek az elvek a XX. század későbbi részében is gyökeret vertek. Ezért én hiszem, hogy ez az évszázad biztosan békésebb lesz  — folytatta.

India szerepe nagy a  világbéke megerősítésében. Őszentsége a Dalai Láma elmondta, India  stabilitása és mélyen gyökerező demokráciája fontos szerepet játszhat a béke terjesztésében a XXI. században.
Ha már a mai világ vallási konfliktusairól beszélünk, nagy szükségünk van  India évezredes hagyományaira, erőszakmentességére és vallási harmóniájára Így,  bárhová is megyek, én mindig magammal  hordozom ez a két üzenetet —  mondta Őszentsége.

Őszentsége Manaliban tanítást adott a Gyalsej Thokme Szangpo A Bódhiszattva 37 gyakorlatáról. Őszentsége ma reggel tért vissza Dharamszalában.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb