Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A világ tíz legvitatottabb történelmi nevezetessége

2010. október 20./hvg.hu/bumm.sk/TibetPress

Egy amerikai szájt, a howstuffworks.com, a Discovery csoport tagja összeállította a világ tíz legvitatottabb történelmi nevezetességét - írja a hvg.hu.

Az amerikaiak bőségesen indokolták választásukat, ami az USA-beli helyszíneknél talán indokolt is, de az európai olvasóknak aligha kell magyarázni, hogy miért az egyik legvitatottabb "látványosság" az auschwitzi haláltábor. A megsemmisítő láger ma Lengyelország területén található, Oswiecimnek hívják ma Auschwitzot, és évente milliók keresik fel a borzalmas tragédiák helyszínét.

A lista második helyén a kínai, pekingi Tienanmen tér áll, amely az 1989 kormányellenes tüntetések jelképévé vált - elsősorban persze a nyugati világban, míg a kínai hatóságok azon igyekeztek az idei, 20. évfordulón, hogy minél kevesebben emlékezhessenek az akkori tiltakozásokra.

A nem túl szívderítő rangsor harmadikja az a hely, ahol egykor a World Trade Center állt. A 2001-ben összeomlott ikertornyok egykor a világ legmagasabb épületét alkották. A WTC New York egyik jelképe volt, így vált a terroristák célpontjává is. Már 1993-ban megpróbálták felrobbantani, 2001. szeptember 11-én pedig két repülőgépet irányítottak a tornyokba, amelyek ezután összeomlottak.

A Potala-palota Lhaszában, Tibet fővárosában emelkedik szinte az "égbe", arany tornyai akár 20 kilométerről is láthatóak, és a Dalai Láma egykori székhelyeként kultikus a jelentősége. 1959-ben azonban a kínai hadsereg elfoglalta a tibeti fővárossal együtt a palotát is. Jelenleg múzeum van itt, amelyet több mint félmilliónyian látogatnak évente.

Ötödik a sorrendben a hirosimai Atombomba-ház, vagyis az az épület, amelynek acélváza - és néhány fala - mementóként megmaradt az 1945. augusztus 6-án ledobott atombomba felrobbanása után is. A 140 ezer ember életét kioltó első töltetet az amerikai hadsereg dobta le a japán városra.

A hatodik a listán a Dealey Plaza épülete. Elsőre aligha cseng ismerősen az épület elnevezése, de ha eláruljuk, hogy Texasban, Dallasban van, akkor sokan már sejthetik, hogy a Kennedy-gyilkosság kapcsán elhíresült épületről van szó. Itt hajtott át az amerikai elnök konvoja 1963-ban, amikor feltehetően egy szemközti épületről, egy tankönyvraktárból lövéseket adtak le John F. Kennedyre, aki belehalt sérüléseibe.

A hetedik helyen a Cu Chi-alagutak szerepelnek. Ezek olyan - nehezen megközelíthető, többnyire csak négykézláb "járható" - alagutak, amelyeket a vietkongok ástak ki Ho Shi Minh-város külső részein. Amerikai bombatámadások idején menedékhelyként szolgáltak, és persze a kommunista gerillaharcosok közlekedésére is alkalmasak voltak. Látványosságként azért vitatottak, mert nagyon sokan haltak meg itt a vietnami háború idején.

Sorrendben nyolcadik a jeruzsálemi Siratófal, amely a zsidók legszentebb helye, viszont az iszlámhívő arabok is igényt tartanak rá.

Kilencedik a Mount Rushmore, vagyis a Keystone-ban, Dél-Dakotában lévő Rushmore-hegy. Ez az indiánok miatt vitatott, hiszen négy amerikai politikust örökítenek meg a sziklába vájt hatalmas arcmások, míg az indiánok - a lakota sziú törzs tagjai - ezt szent helynek tekintik, amelyet a szobrok úgymond megszentségtelenítenek.

A tizedik helyen az Alcatraz-sziget szerepel: a hírhedt börtön a San Franciscó-i öbölben található, de ez a sziget történetének csak egy szakasza volt. Itt raboskodott egykor Al Capone is, indiánok egy csoportja ugyanakkor elfoglalta a később üresen maradt szigetet, és magának követelte a földet 1969-ben.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb