Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

"A világ eddig legnagyobb láng-tiltakozása Tibetért" - mi lesz Budapesten?

2008. augusztus 7./csütörtök/Budapest/FH/TibetPress

A világ több nagyvárosában, köztük Budapesten is gyertyás demonstrációt rendeznek Tibet szabadságáért és az emberi jogokért csütörtökön, az olimpia előestéjén. A szervezők határozottan cáfolják, hogy a sportolókat vagy az ötkarikás játékokat akarnák bojkottálni a megmozdulással.

A világ eddigi legnagyobb láng-tiltakozását szervezik csütörtök estére a Tibet szabadságát támogató aktivisták. Arra kérik az embereket, hogy gyújtsanak egy gyertyát vagy egy mécsest csütörtökön, akár az utcai demonstrációkon, akár otthon vagy a munkahelyükön. A megmozdulás célja, hogy még egyszer közösen fejezzék ki a szolidaritásukat Tibettel és ellenérzéseiket az emberi jogok sárba tiprásával kapcsolatban.

Csaknem 10 millió résztvevőre számítanak olyan világvárosokban, mint például London, New York, Buenos Aires, Sydney, Torontó, Párizs, Berlin, Bécs, Athén, Tel Aviv, Tokió, Hága, Madrid, Genf vagy Stockholm. Az aktivisták a következő napokban leveleket írnak a világ összes államfőjének, az ENSZ főtitkárának, a kínai kormánynak és más globális szervezeteknek, amelyekben beszámolnak arról, hányan támogatják az ügyet, és felszólítják a politikusokat, hogy tegyenek valamit Tibet szabadságáért.

A világméretű akcióhoz Budapest is csatlakozik. Az aktivisták csütörtök este 8 és 9 óra között a Kínai Népköztársaság új nagykövetsége előtt egy nagyméretű "FREE TIBET" feliratot raknak ki gyertyákból és mécsesekből. A békés, csendes tiltakozás után az Erzsébet téri Gödör felső teraszain, a kis tónál is mécseseket gyújtanak, és szintén kirakják a feliratot - mondta a Független Hírügynökségnek Hendrey Tibor, a magyarországi Tibetet Segítő Társaság elnöke.

Az aktivisták határozottan cáfolják, hogy a megmozdulással a pénteken kezdődő pekingi olimpiát akarnák bojkottálni. Hendrey Tibor úgy fogalmazott: nem lett volna szabad megadni a rendezési jogot a Kínai Népköztársaságnak addig, amíg nem kezelte megnyugtatóan az emberi jogok ügyét az országon belül. Mivel azonban a döntés megszületett és megmásíthatatlan, nem lenne jó megoldás a sportolók miatt a játékok bojkottja. A békés demonstráció célja, hogy megmutassák az összefogás erejét - tette hozzá.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb