Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A világ a kommunista Kína árnyékában

2009. november 5./Phayul/TibetPress

2009 november 5.
,,A világ császára vagyok,
Elemem a Vénusz,
Uralkodó bolygóm a Föld,
Én vagyok a Sárkány''

A legújabb kínai zűrzavar és nyugtalanság kapcsán, amely Őszentsége a Dalai Láma Arunachalba, az úgynevezett. ,,vitatott'' indiai államba teendő látogatása körül alakult ki, Kína ismét világossá tette, hogy mindig éberen őrzi felemelkedő gazdasági és politikai hatalmát, egészen addig, hogy semmiféle erőfeszítést nem tesz azért, hogy szomszédaival való viselkedése során tiszteletet tanúsítson vagy egy alapszintű illendőséget betartson.

Indiának azonban az a szilárd állásfoglalása, hogy ,,nem görnyed meg a kínai nyomás alatt'', és így sikerült némileg megtépáznia a ,,Ragyogó Kína'' elképzelést a nemzetközi közgondolkodásban. India korábbi nemzetközi dokumentumai ellenére, amelyekben megalázkodott a kommunista Kína előtt, India visszaállította magáról azt a képet, mely szerint ő lehet Kína legnagyobb vetélytársai egyike a jövőben és nagy hatalom várományosa a világ színpadán. Mindezt bátor fellépésével érte el Kína alaptalan kötekedésével szemben. De még nem tudjuk, mi lesz a következménye annak a döntésnek, hogy India nem akadályozza meg a Dalai Láma látogatását a kérdéses államban.

Kína már nyomást gyakorolt a bangladesi kormányra, hogy tiltson be egy Tibet-kiállítást (,,A Száműzetés felé - Tibet 1949-2009''). Ennek célja leginkább a gazdasági-politikai hatalmával való kérkedés, még egy olyan elszigetelt országgal szemben is, mint Banglades, amelyet Kína nem is akar barrikádként felhasználni, hogy megakadályozza a ,,Kína-ellenes'' eseményeket. Ahogy várni lehetett, a világ vezetői között uralkodó ,,félelem pszichózisa'' alapján Banglades megadta magát a politikai nyomásnak és nem engedte megnyílni a kiállítást.

Annak ellenére, hogy Őszentsége a Dalai Láma többször is tisztázta, hogy gyakori külföldi látogatásai csupán vallásos jellegűek, kína változatlanul köti az ebet a karóhoz, hogy ezek a gyakori látogatások politikai természetűek és veszélyesek a kínai államra. Emiatt a félelem vagy bizonytalanság miatt, amely nem hagyja őket nyugodni, figyelmeztették a vendéglátó ország vezetőit, hogy ne találkozzanak a spirituális vezetővel, akit ők ,,szakadárnak'', ,,szerzetesi ruhába bújt farkasnak'' tartanak, és azzal vádolnak, hogy háborút akar kirobbantani, hogy megbontsa Kína egységét. Ilyen gyalázkodó és sértő vádakat vágnak a Dalai Láma és a tibetiek (Dalai klikk) fejéhez, amitől nem szabadulhatnak olyan könnnyen.

Ugyanilyen támadást intéztek a Dalai Láma ellen akkor is, amikor Japánba látogatott, és ahogy várni lehetett, a japán miniszterelnök ,,tartózkodott'' attól, hogy állami üdvözletben részesítse a Dalai Lámát abbeli félelmében, hogy felbosszantja a kínai ,,főnököket''. A kínai befolyás árnyéka már Új-Zélandra is rávetődött. Az új-zélandi miniszterelnök már bejelentette, hogy nem akar találkozni a Dalai Lámával következő, decemberi új-zélandi látogatása során. Az ok nyilvánvaló.

Obama ,,drámájától'' kezdve egészen a a bangladesi ,,chamchagiriig'', az egész világ mintha a kommunista Kína árnyékában időzne. A Sárkány szárnya még magát a hatalmas Amerikát is megsuhintotta.

Tenzing Chime

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb