Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A vasárnap a gyászé volt Kínában

2010. augusztus 15./MTI/TibetPress

Az északnyugat-kínai Csoucsü (Zhouqu) megyében egy hete történt pusztító földcsuszamlások több mint 1700 áldozatának emlékére Kínában és az ország külképviseletein vasárnap félárbocra engedték a nemzeti zászlókat, csendben gyászoltak az emberek, a sanghaji expón sem szólt zene.

Augusztus 8-án az eső mosta hegyoldalakról lezúduló sziklák és a föld településeket rombolt le, a sárfolyam házakat mosott el és temetett be lakóikkal együtt. Eddig 1248 holttestet találtak meg, a mentők 496 emberét még keresik.

Pekingben a Tienanmen téren ezrek jelenlétében vonták fel napkeltekor a nemzeti zászlót és engedték félárbocra azután. Ugyanezt tették országszerte a kormányzatok, középületek előtt. A weblapok fekete-fehérre váltottak, a szórakoztató programokat mindenütt felfüggesztették, a sanghaji expón közel száz tervezett nyilvános előadás, kulturális esemény maradt el, s háttérzene sem szólt a hangszórókból. Kanszu pavilonjában szeptemberig nem lesznek szórakoztató programok. Hongkongban elmaradt az esti "fények szimfóniája" fényjáték is a Viktória öbölben.

A kínai televíziós csatornák élőben közvetítették a helyi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődött csoucsüi szertartást, amelyen a többezres felsorakozott egyenruhás és civil tömeg háromperces néma tiszteletadással emlékezett az elhunytakra. Csoucsü lakosságának körülbelül az egyharmada tibeti nemzetiségű. Ők a közeli kolostorokban külön is összegyűltek, a szerzetesek vezette szertartáson vettek részt.

Kanszu (Gansu) tartomány székhelyén, Langcsouban (Langzhou) tízezer résztvevővel hasonló eseményre került sor. A különböző közösségek, intézmények, iskolák külön összegyűlve emlékeztek, mécsest, gyertyákat gyújtottak. A legfelsőbb kínai vezetés - élén Hu Csin-tao (Hu Jintao) államelnökkel - külön fejet hajtott az áldozatok emléke előtt.

Csoucsüben az érintett otthonok 76 százalékában már van villany, s a hétvégén már zöldséget is lehetett kapni. Tovább folyik a kutatás, a törmelékek elhordása, a települések működésének részbeni helyreállítása. A helyszíni felvételeken kétségbeesett, ajtókon, deszkalapokon takaróba csavart halottaik mellett síró embereket látni, a nagy sátrakban, vagy előttük tehetetlenül ülnek idősek, az egészségügyiek fertőtlenítenek, a kórházban sérülteket, betegeket kezelnek, miközben katonák ezrei és a lakosság egy része is többnyire kézi szerszámokkal, csákánnyal ás, kutat és takarítja el a romokat, másutt az eltorlaszolt folyó útját markolókkal igyekeznek szabaddá tenni. Az asszonyok fonott háti kosaraikban a szemetet hordják.

Kína az idén az elmúlt tíz év legsúlyosabb árvízi időszakát éli. Az áradások és az esőzésekkel összefüggő balesetek eddig több mint 2300 ember halálát okozták és 1200-an még az eltűntek listáján vannak. Az országban legutóbb április 14-én volt gyásznap a Csinghaj tartományi (Qinghai) Jüsut (Yusu) ért földrengés áldozatainak emlékére. A 7,1-es erősségű földrengésnek több mint kétezer halálos áldozata volt. 2008-ban, a Szecsuani földrengés körülbelül 70 ezer áldozatára háromnapos gyásszal emlékezett az ország.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb