Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A TST nyílt levele a Magyar Olimpiai Bizottsághoz

2008. március 28./TibetPress

Tisztelt Magyar Olimpiai Bizottság!
Tisztelt Schmitt Pál Elnök Úr!

A Tibetet Segítő Társaság nevében szólítom meg.
Ami jelenleg Tibetben történik, az egyáltalán nem új jelenség. Sorozatosan hasonló események zajlanak ebben az országban, amióta a kínaiak ötven évvel ezelőtt elfoglalták a Tibeti Fennsíkot. A tibetiek fél évszázada csendben szenvednek, hogy ne zavarják meg kényelmes mindennapjainkat itt Nyugaton. Most azonban elegük lett, és nekünk, felelősséggel bíró emebereknek is elegünk van abból, hogy tétlenül szemléljük a szenvedésüket.
Nem csukhatjuk be többé a szemeinket.

Hogyan rendezhetnénk olimpiai játékokat egy olyan országban, ahol évtizedek óta mindennaposak a brutalitások, amelyekkel a tibetek jogait tiporják sárba? Hogyan rendezhetnénk olimpiai játékokat egy olyan országban, ahol a tiltakozásokra az azonnali válasz az, hogy legyilkolják az embereket? Hogyan rendezhetnénk olimpiai játékokat egy olyan országban, ahol beszennyezik az olimpia nemes eszméjét?

A politikát és a sportot valóban nem jó összekeverni, és ahogy Jacques Rogge Úr említi, az olimpia nem a politikáról, hanem a sportról és a kultúráról szól. Ez mind akár igaz is lehetne, az viszont mindenképpen igaz, hogy a politka mocsaras ingoványa sem egyenlő az alapvető emberi jogok követelésével. Saját identitásunk megélése nem sötét politikai játszmák kérdése, hanem alapfeltétele az emberi létenk, így a kultúrának, a sportnak és a jószándékú, felelősségteljes, civilizált politikának, amik jellemzői emberi mivoltunknak. Ha ezek a feltételek nem állnak fenn, rövid időn belül a faj is kipusztul.

Szintén Jacques Rogge Úr említi, hogy minden erőszak ellentétes az olimpiai eszme értékrendjével. Ha a sportszerűség szigorú szabályai a stadionokban érvényesek, akkor a földgolyónk nagy pályáján még inkább azoknak kell lenniük. Ha a békességnek és a sportszerűségnek ilyen durva megsértése megtörténik, ez csakis a “játékos” diszkvalifikálását eredményezheti. A korábbi olimpiák bojkottjai sem voltak értelmetlenek, hiszen a hidegháború felszámolására áttételesen hatással voltak. Az emberi jogok érvényesülésének nincs alternatívája. Ez az egyetlen vívmány, ami valóban biztosítja az emberiség békés jövőjét és alapja minden további kultúrális kibontakozásnak, azért mert ez az ember tisztelete.

Kérem Tisztelt Elnök Urat, késedelem nélkül követelje Kínától, hogy fejezze be a brutális megtorlást, engedje szabadon a letartóztatottakat és  ne lépjen fel erőszakos eszközökkel a békés tüntetőkkel szemben. Továbbá követelje, hogy a kínai kormány engedje be Tibetbe a külső megfigyelőket és biztosítsa a sajtó szabad működését Kínában.

Kérem Tisztelt Elnök urat, a lejátszódott események következményeként Ön ne vegyen részt az olimpiai játékok megnyitó ünnepségén, valamint javasolja a magyar sportolóknak, hogy ne fogjanak kezet díjátadáskor kínai olimpiai hivatalnokokkal. A fenti követelések teljesítésének függvényében fontolja meg valamint helyezze kilátásba az ez évi Pekingi Olimpiai Játékok magyar sportolók általi bojkottját, amennyiben Kína továbbra is brutálisan sárba tiporja a tibetiek – és más népek – emberi jogait. A fenti kérések összhangban vannak a haladó európai politikusok meglátásaival.

Tisztelt Elnök Úr! Kérem, ne feledje, a tibetiek otthon vannak Tibetben, és enyhén szólva nem sportszerű saját hazájukban halomra lőni őket!Köszönöm szíves megértését, és remélem, van lehetősége tenni valamit az emberi jogok érdekében.
Tisztelettel és üdvözlettel:
Tibetet Segítő Társaság

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb