Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A többség nem támogatja a pekingi olimpia bojkottját

2008. március 26./16:17/MTI/TibetPress

Míg Nicolas Sarkozy francia államfő a minap nem tartotta kizártnak a pekingi nyári olimpia bojkottját, a világ politikai vezetőinek többsége elkötelezett a játékokon való részvétel mellett.

Sarkozy kedden úgy fogalmazott az olimpia nyitóünnepségének bojkottjával kapcsolatban, hogy "minden lehetőséget nyitva hagy", s egyúttal a kínai vezetők felelősségérzetére apellált. Bernard Laporte, a sportügyekben illetékes francia államtitkár kijelentette, hogy "nem ellenezi" a bojkottot. Rama Yade, a külügyminisztérium emberi jogi államtitkára pedig úgy vélekedett, hogy "komolyan számításba kell venni" a bojkott lehetőségét, ha Kína nem teszi meg a szükséges lépéseket Tibetben.

A kormányok többségére azonban nem jellemző, hogy a francia politikai vezetéshez hasonlóan ennyire nyitva hagynák az olimpiai bojkott kérdését. Egyedül Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke tartotta indokoltnak a játékoktól való távolmaradást, ha Kína továbbra is elutasít mindenféle párbeszédet a Dalai Lámával.

A washingtoni Fehér Ház viszont kedden megerősítette: George Bush amerikai elnök a tibeti helyzet és Sarkozy kijelentése ellenére változatlanul arra készül, hogy jelen lesz a pekingi nyári olimpián. Az Európai Bizottság is az olimpiai játékok bojkottja ellen foglalt állást, egyúttal visszafogottságra szólította fel Kínát Tibettel kapcsolatban.

Gordon Brown brit miniszterelnök részt vesz a sportesemény záróünnepségén, a trónörökös Károly herceg azonban közölte, hogy nem lesz ott a nyitóceremónián. Ausztrália, Portugália és Görögország vezetői jelezték, hogy nem áll szándékukban tüntetőleg távol maradni a pekingi játékoktól. A jelenlegi tervek szerint az osztrák kormány sportügyekben illetékes államtitkára elutazik a nyitóünnepségre, ám ezt még felülvizsgálhatják a tibeti helyzet alakulásától vagy egy esetleges közös uniós állásponttól függően - közölte a tárca szóvivője.

A lengyel politikai vezetés eddig hallgatott a kérdésről, leszámítva a szenátus elnökét, Bogdan Borusewiczet, aki pozitívan nyilatkozott a nyitóünnepség bojkottjáról, mert véleménye szerint az esemény inkább politikai, és nem sport jellegű. Hasonlóan bizonytalan pillanatnyilag Japán álláspontja is. Komura Maszahiko külügyminiszter arra kérte Kínát, hogy ne tegyen semmi olyat, amely veszélybe sodorhatná a nyári játékokat, Tokió kormányzója pedig azt mondta, hogy még nem döntötte el, elutazik-e a pekingi megnyitóra.

A nemzetközi és az országos sporthatóságok egyaránt elutasítják az olimpiai bojkott minden formáját. Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke úgy vélekedett hétfőn, hogy nem lát nemzetközi elszántságot a sporteseménytől való távolmaradásra.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb