Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A tibetiek terve: visszafogott Újév

2009. január 29./Katmandu/Free Asia Radio/TibetPress

2009. január 16.
Bojkottálják Tibetben az Újévi ünnepségeket a két leigázott régióban, a kínai kormányzás elleni megmozdulás évfordulóján.

A száműzött, és a kínai uralom alatt élő tibetiek bojkottot terveznek az újévi ünnepekre, a 2008-as tiltakozások során hősi halált halt dicső tibetieknek célzott gesztusként - jelentik tibeti források.

A tibeti régióban feszültségek kialakulása ebben az évben igen valószínű, a márciusi Kína-ellenes demonstrációk erőszakos leverésének egyéves évfordulója, illetve a kínai uralom elleni elhibázott felkelés ötvenedik évfordulója miatt.

A Loszár (Tibeti Újév), február huszonhatodikára esik idén, a legnagyobb ünnep a tibeti naptárban - háromtól tizenöt napig tart. A tibetiek a hagyomány szerint meglátogatják a családjukat és barátaikat, kitakarítják otthonaikat, különleges ételeket fogyasztanak, illetve látogatást tesznek kolostoraikban, ünnepelnek és imádkoznak.

„Minden falu és kolostor Ngaba (kínaiul Aba) megyében, Szecsuanban úgy döntött, hogy nem ünnepli a tradicionális Tibeti Újévet” - nyilatkozta egy Tsering nevű szerzetes a Kirti kolostorban, az indiai Dharamsalában, idézik helyi források.

Továbbá: „Gyászévet tartanak azok emlékére, akiket meggyilkoltak, megkínoztak és bebörtönöztek a tibeti ellenállás idején”.

A kínai Szecsuan tartomány, és Kína egyéb tibeti lakosságú területei ismételt ellenállást tapasztaltak a Tibet fővárosában, Lhászában történt demonstrációkat követően, amelyek erőszakos felkeléshez vezettek március 14-én.

Tibet száműzött kormánya nyilatkozata szerint több mint kétszáz tibetit gyilkoltak meg az újabb, egész vidékre kiterjedő lerohanás alatt. Kínának ezalatt arról számolt be a rendőrség, hogy csak egyetlen „lázadót” kellett megölniük, és a tibeti „felkelőket” okolták huszonegy ember haláláért.

A többi ünnepséget törölték.

A helyi tibetiek már lemondtak a további hagyományos szertartásokról, úgymint az őszi piknikfesztiválok, és házaik éves nagytakarítása, mondta Tsering.

„Ez évben a Ngaba-vidéki családok kihagyják az évenkénti szertartásokat, és gyászolják azokat a tibetieket, akik életüket vesztették”.

Egy tibeti férfi, aki a neve elhallgatását kérte, elmondta, hogy az ő térségében, Szecsuan tartományban élő tibetiek szintén lemondanak a Loszár ünnepléséről.
„Itt, Kardzéban (kínaiul Ganzi) mi is azt tervezzük, hogy nem tartjuk meg a tibeti Loszárt” -mondta.

„Mindemellett a kínai fennhatóságok találkozót szerveznek e terület összes megyéjének vezetőivel, hogy kényszerítsék a tibetieket a ’demokratikus reformok’ ötvenedik évfordulójának megünneplésére” - mondta, az 1959-es, himalájai területek kínai katonai hatalomátvételére vonatkozólag.

„Ezek a szertartások a Tibeti Újév „gondosan kidolgozott ünneplési menetét” foglalnák magukba”.

A Tibeti Autonóm Régiók (TAR) egyik hivatalnoka, aki szintén neve elhallgatását kérte, igazolta az említett terveket, mondván, hogy az elöljáróság és a megyei vezetők közti találkozót nemrégiben megtartották Lhászában, „biztosítva, hogy mindenki jelen legyen az ünnepségek alkalmával”.

Továbbá zt nyilatkozta, hogy: „Azonban a helyi tibetiek nem hajlandóak erre. Az előző évi őszi ünnepségek alatt a megyei fennhatóságok ajánlották a tibetieknek, hogy vegyenek részt a hagyományos lóversenyeken, de csak néhányan jöttek el. Azokat, akik nem jelentek meg, megkeresték, de nem büntették meg őket”.

A száműzöt tibetiek követik a kezdeményezést. Közben ők is az idei Loszár néma ünneplését tervezik.

„Arra ösztönözzük az összes száműzetésben élő tibetit, hogy mutassanak visszafogott Loszár-ünneplést az idei évben” - mondta Pema Tsewang, a Tibeti Ifjúsági Kongresszus vezetője az indiai Bylakuppe-ban.

„Ki kell nyilvánítanunk a tibetiekkel való együttérzésünket, azokkal, akiket megöltek, bebörtönöztek, vagy eltűntek a széleskörű tiltakozásokat követően, Tibet mindhárom régiójában. Csak a vallási ceremóniákat tartjuk meg.”

Szamdong Rinpocse, száműzetésben élő tibeti miniszter nyilatkozata: „A rendeletnek megfelelően, a Tibetben szenvedőkért való szolidaritásunk jeléül, nem tartunk fényűző ünnepet”Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb