Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A tibetiek menete ellenszegül a rendőrségi tiltásnak

2008. március 11./Dharramszhala/AFP/TibetPress

Tibeti menekültek egy csoportja, akik célul tűzték ki, hogy Észak-Indiából visszatérnek szülőföldjükre, kedden ismét útra keltek, annak ellenére, hogy a rendőrség nem engedélyezte az utazást.

A száz függetlenségi aktivistából álló csoport hétfőn kelt útra, így tiltakozva a Pekingi Olimpia ellen. Azt remélik, hogy menetelésük felhívja a figyelmet a himajájai hazájukban elkövetett komoly jogsértésekre.

A csoport 20 km-t gyalogolt Dharamszalából, amikor a helyi rendőrség átadta nekik az indiai fővárosból érkezett tiltó rendeletet.

“A rendelet dacára is tovább menetelünk a hazánk felé” – mondta B. Cering, a Tibeti Nők Szervezetének elnöke. Ezzel együtt öt szervezet szponzorálja a menetet, amelyben nők és férfiak egyaránt részt vesznek.

Az aktivisták elmondták, hogy a tiltó rendelet szerint “a tiltakozásuk veszélyeztetheti a köznyugalmat és rendbontásnak minősül”.
A tibeti menekülteknek joguk van visszatérni Tibetbe, abba az országba, ahonnan érkeztek” – mondotta Cewang Rigzin, a Tibeti Ifjúsági Kongresszus vezetője.

A tiltakozó akció egybeesik a Dalai Láma Lhászából történő elmenkülésének 49-ik évfordulójával, miután a tibetiek sikertelen felkelést hajtottak végre a kínai uralom ellen, valamint öt hónappal megelőzi a Pekingi Olimpiát.

“A rendőri tiltó rendelet az első akadály, amivel szembesültünk, de elszántan folytatjuk az utunkat. Semmi mást nem akarunk, mint visszatérni a hazánkba, hogy segítsünk véget vetni testvéreink és nővéreink szenvedéseinek, akik a brutális kínai elnyomás alatt élnek.”
A helyi lakosok kedden üdvözölték a menetelő csoportot, akik a hegyi utakon haladtak, és kb. 11 km-t tettek meg. A rendőrök nem állították meg őket.
A körzeti rendőrparancsnok, Atul Phuldzsile azonban közölte, hogy nem fogja engedni, hogy a menet átlépje a körzet határát.
A rendőrparancsnok az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy amíg nem kapnak újabb parancsot, és az aktivisták nem viselkednek törvényellenesen, addig a körzeten belül nyugodtan menetelhetnek.

Az aktivisták kedden még mindig 40 km-re voltak a körzet határaitól, és még messzebb a kínaiak által uralt Tibet határától.

A szervezők szerint a menet kb. Hat hónap alatt éri el úticélját, és nem fognak változtatni az útiterven. Állításuk szerint nem tesznek mast, mint ugyanazokat a tiltakozási módszereket alkalmazzák, amelyeket az indiai függetlenségi mozgalom jelképe, Mahátma Gandhi vezetett be.

“Szigorúan tartjuk magunkat az erőszakmentesség elvéhez, amelyet Gandhi hirdetett. Ha bármilyen ellenszegüléssel találjuk szembe magunkat, mint pl. a rendőrség korlátozó intézkedései, ugyanúgy fogunk reagálni, ahogyan India erőszekmentes küzdelmének bajnokai tették” – jelentette ki Tasi Cering, a menetben részt vevő buddhista szerzetes. Az észak-indiai Kangra kerületben található Dharamszala ad otthont a Dalai Lámának és a menekült tibeti kormánynak.

Tiltakozó tibetiek egy csoportja gyűlt össze a Dalai Láma dharamszalái palotája előtt, s néhány menekült hangszórók segítségével fejezte ki nemtetszését a rendőrségi tiltó-intézkedések ellen.

A hangszórók azt harsogták: “Nekünk, tibetieknek minden jogunk megvan ahhoz, hogy Tibetbe menjünk, hiszen az Egyesült Nemzetek szabályai szerint egyetlen menekültet sem lehet megakadályozni abban, hogy hazatérjen!”

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb