Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A tibeti szerzetesek legnagyobb tüntetése a kínai hatalom ellen az elmúlt 20 évben

The Guardian, UK/2008. március 12./Jonathan Watts/ http://www.tibet.ca

A tegnapi hírek szerint több száz tibeti szerzetes tüntetett a lhászai utcákon a kommunista hatalom ellen. Ez volt a legnagyobb tüntetés az elmúlt húsz évben.

Az ellenszegülés – melyre az 1959-ben megbukott Kína-ellenes felkelés évfordulójának idején került sor – növelte a feszültséget a himalájai régióban, hiszen a világ figyelme az olimpiára készülő, keménykezű pekingi kormányra irányult. A kínai rendőrség 50-60 szerzetest tartóztatott le a Radio Free Asia értesülései szerint. A kormány nem erősítette meg az adatokat, azonban a szóvivő elismerte, hogy lázadások folytak.

„Lhászában néhány kolostor szerzetesei – egy kisebb csoport bujtogatására ill. támogatására – illegális cselekedeteket hajtottak végre, amely veszélyeztette a társadalmi stabilitást.” – mondta el a külügyminisztérium szóvivője. „Továbbra is fenn fogjuk tartani a törvénynek megfelelően a társadalmi stabilitást, és keményen szembeszállunk minden illegális, bűnös cselekedettel.”

A kínai hatóságok kemény kézben tartják a tibeti információkat, de a jelentések azt sugallják, hogy ez a legnagyobb tüntetés 1989 óta, amikor Hu Csintao, az akkori tibeti párttitkár –  ma elnök – hadijogot vezetett be.

A tengerentúli tibeti csoportok szerint a tüntetés akkor kezdődött, mikor 7-10 szerzetes tiltakozni kezdett a Jokhanggal szemben – ez a tibeti buddhizmus egyik legszentebb helye. Nagy tömeg gyűlt köréjük, hogy megvédjék őket a fegyveres rendőrség egységeitől, azonban letartóztatták őket. Röviddel ezután majdnem 300 szerzetes indult a segítségükre a Lhászán kívül elhelyezkedő Drepung kolostorból, de feltartóztatták őket a felfegyverzett ellenőrzési pontoknál, ahol több tucatot közülük letartóztattak. Ezután fegyveres rendőrök vették körül a jelentősebb kolostorokat.

Tibet regionális kormányának feje, Csampa Puntcok elmondása szerint a szerzeteseket már szabadon engedték, és az ügyet erőszakmentesen oldották meg. „Ez tényleg semmi” – jelentette ki. Azonban a tengerentúli Tibet-támogatók szerint a nyugtalanság növekvő feszültséghez vezetett, ami a Dalai Láma és Peking között folyó tárgyalásokat csak hátráltatja.

”1989 óta ez az első alkalom, hogy a kínai hatóságok nyugtalanságtól tarthatnak Serában és Drepungban” – nyilatkozta Kate Saunders az amerikai Campaign for Tibet szervezettől. „Az érzelmek igen felfokozottak, mivel ez az olimpia éve, és a figyelem most Kínára irányul. A tibetiek most hajlamosabbak kockáztatni.”

Indiában, Daramszálában – a Dalai Láma itt él száműzetésben – körülbelül 100 menekült fogadta meg, hogy szembeszegül a rendőrségi paranccsal, és Tibetbe indul. Nepálban a rendőrök gumibottal akadályozták meg, hogy a tömeg bevonuljon a kínai követségre.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb