Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A tibeti száműzetésben lévő kormány elnöke: Tibet elfoglalása után a kínai vezetők kijelentették, hogy Nepál, Ladak és Bhután lesznek a következők/HUNG

2020. június 24./Új Delhi/aninews.com/TibetPress

forrás/source


Nepál zászlaja/TibetPress képarchívum

Tibet száműzetésben lévő kormánya felhívta Nepál figyelmét Kína terjeszkedés politikájára, és figyelmeztetett, hogy Tibet elfoglalása után, a 60-as évektől kezdve a kínai vezetés az egész szubkontinensre áhítozik.

Lobszang Sangaj, a száműzött tibeti kormány vezetője, a WION-nak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy a kínai vezetőség maga is elismerte, hogy Tibeten kezdve tervezik kivitelezni az „Öt Ujj” stratégiáját.

A kínai megszállás után, a 60-as évektől kezdve, a kínai politika úgy vélekedett, hogy Tibet a tenyér, és aminek az öt ujját – Ladak, Nepál, Bhután, Sikkim és Arunachal Prades – is meg kell szerezni a kínai birodalom számára. 2017-ben megtapasztaltuk a Doklami incidenst, és most pedig a ladaki események történtek. Ez mind egy nagyszabású, és hosszú távú terjeszkedés része, amiknek tervei jelenleg is léteznek, és a megvalósítás a mai napig is zajlik, - mondta Lobszang Sangaj.

A cikk ugyancsak Sangajt idézi, aki elénk tárta Kína terjeszkedési stratégiáját.
„Amikor Tibetet elfoglalták, először azt mondták, hogy csak egy utat építenek Kínából Tibetbe, ami fellendülést hoz majd a tibetieknek. Amikor kész lett az út, azon kamionokat, tankokat és fegyvereket hoztak, és mire észbe kaptunk Tibet már az övék volt.” – mondta Lobszang.

A cikk további részében megemlítette, hogy a Szhi Jin-ping által vezetett Kínai Kommunista Párt „figyelme most az egész indiai szubkontinens területén való terjeszkedés felé fordul. Úgy tűnik, hogy Kína most ugyanazt tervezi Nepállal, India szomszédjával, mint azelőtt Tibettel. Ez viszont éket ver az évszázados Indo-Nepáli kapcsolatok közé, és mindez annak érdekében, hogy Kína csendben kolonizálhassa a himalájai országot.”

A cikk szerint a Népi Felszabadító Hadseregnek (PLA) benyomulása Ladakba és egyéb területekre egyértelműen azt bizonyítja, hogy Kína komoly összeesküvést sző a térségben.

Korábban, de már ebben a hónapban, húsz indiai katona vesztette életét a Galvan-völgyi összecsapásban, miután a kínai katonák megkísérelték a fennálló állapot önkényes megváltoztatását a Kelet-Ladaki demarkációs vonal területein.
Kína, tibeti útépítések fejlesztésével akarja átvenni az uralmat nepáli területek felett és a jövőben akár határ menti helyőrségeket is fel akar állítani ezeken a területeken, állítja a nepáli kormányjelentés, amihez az ANI jutott hozzá.

A Nepáli Mezőgazdasági Minisztérium Felmérésekért Felelős Osztálya áltat készített és nyilvánosságra hozott jelentés szerint Kína már átvett az irányítást, tíz meghatározott terület felet, ami összesen 33 hektárnyi nepáli terület jogtalan elkobzását jelenti. Mindez a természetes határként szolgáló folyók szándékos kínaiak általi elterelésének köszönhető.

Másrészről, viszont Bidhya Devi Bhandari nepáli elnök csütörtökön megerősítette, hogy a Nepáli Parlament elfogadta az újonnan kiadott vitás térképre vonatkozó alkotmánymódosító törvényjavaslatot.

A vitatott térkép nepáli fennhatóság alatt ábrázolja az Indiához tartozó Kalapanit, Lipulekhet és Limpiyadhurat területeit. India azt állítja, hogy ez a térkép nem tükrözi hűen a történelmi tényeket és eseményeket.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb