Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Tibeti Parlament kifejezi háláját az olasz és európai képviselőknek, mert kiálltak Tibet mellett

2010. június 30./Dharamszala/CTA/TibetPress

Tenzin Norbu, TPiE Titkárság
Központi Tibeti kormányzat (CTA)
Június 30, 2010
A számüzetésben lévő  tibeti parlament levelet küldött a mélyen tisztelt Matteo Meccaci úrnak Olaszország EP-képviselőjének és a mélyen tisztelt, Thomas Mann úrnak,  Németország EP-képviselőjének  akik az újonnan létrehozott  Tibeti Parlamenti Képviselők Nemzetközi Hálózatának (INPaT) társelnökei,  kifejezve háláját, amiért felvetették Tibet kérdését a világ vezető politikusa előtt,  és  amiért sürgették a G8 országok vezetőit, hogy vállaljanak támogatói szerepet a tibeti válság tárgyalásos megoldásának elérésében a kínai kormány és a Dalai Láma küldöttei közötti párbeszéd útján.

Egy a kanadai miniszterelnöknek írott  levélben az INPaT  nagyra értékelte Kanada Tibet iránt érzett aggodalmát.  A levél kategorikusan  kijelentette, hogy a Dalai Láma középutas megközelítésének célja, hogy biztosítsa valódi autonómiát a tibeti emberek számára a Kínai Népköztársaság alkotmányának keretein belül, a tibeti és a kínai nép közös előnyei és hosszú távú érdeke szerint. A parlamenti képviselők ezenkívül  sürgették a többoldalú együttműködést  Tibet törékeny környezetének védelme érdekében, ami  különösen fontos Ázsia  és a világ többi része számára.

Dolma Gyari a száműzetésben lévő tibeti  parlament helyettes szóvivője, azt mondta: "Nagy bátorítást jelent nekünk az  INPaT rendíthetetlen támogatása.  2008 óta a G8-ak hét tagja már kifejezte , hogy  támogatja a párbeszédet a KNK kormányának  képviselői Őszentsége a  Dalai Láma képviselői közt,  hogy így oldják meg  a felmerülő nézeteltéréseket.  Úgy vélem, hogy a G8-ak és a G20 vezetőinek  még sokkal határozottabb támogatást  kell nyújtania,hatékonyabban kell fellépnie  Tibet ügyének békés, párbeszéd útján történő megoldása érdekében."

INPaT sürgette a G20 vezetőit, hogy fontolják meg a  következő javaslatokat:

1.Végezzenek  független, nemzetközi tudományos vizsgálatokat  a Tibeti-fennsík ökoszisztémájának, vízkészletekének és földhasználati politikájának változásairól. Olyan tudósok és érdekeltek vegyenek részt benne, akik tibetiek, vagy  azoknak a nemzeteknek a képviselői, akik Tibet, vízlelőhelyeitől függenek. Ez  szükséges a  fennsík állapotának vizsgálatához, elemzéséhez és értelmezéséhez. Ez megkönnyíti a  térség éghajlatváltozásának hatásaihoz való alkalmazkodást és azok  megfelelő  és hosszú távú  csökkentését. Beleértve az ökoszisztéma helyreállítását és a fennsík mezőinek és erdőinek  kezelését.

2.A  tibetieket, különösen a nomádokat vonják be a döntéshozatalba és fennsík természeti erőforrásainak kezelésébe.  Tapasztalataik nem csak az ökoszisztéma  változásainak megértéséhez elengedhetetlenek, hanem  hogy felhívják a figyelmet az elsivatagosodás és a erózió veszélyeire . Az a kormányzati politika, hogy  elűzték a  nomádokat a mezőkről,  egy ügyetlen kísérlet volt arra, hogy csökkentsék az elsivatagosodását. Tudományos bizonyíték van arra hogy a nomádok gazdálkodása a mezőkön  elősegíti az ökoszisztéma rendbehozatalát és segíteti visszaállítani a már tönkretett  területek visszaállítását.

3. Ösztönözze a tibeti fennsík vízforrásaival kapcsolatos  többoldalú együttműködéssel történő döntéshozatalt  és irányítást, beleértve a regionális és a helyi érdekelteket is. Az ilyen együttműködés növeli a kárenyhítés hatékonyságát és elősegíti, hogy megfelelő alkalmazkodási stratégiákkal  csökkentsék a vízkészletért folyó verseny miatt kitörő konfliktus kockázatát.

A Tibeti Parlamenti Képviselők Nemzetközi Hálózata először tavaly novemberben ült össze Rómában,  a világ parlamenti képviselőinek  ötödik Tibettel foglalkozó közgyűlése alatt,  ahol a világ 30 különböző parlamentjének körülbelül 133 parlamenti képviselője vett részt. A Nemzetközi Kampány Tibetért mozgalmat  a hálózat titkársága irányítja.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb