Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A tibeti nép szabad szóvivője vagyok – mondotta Őszentsége a Dalai Láma

2008. augusztus 13./szerda/Párizs/Phayul.com/TibetPress

Őszentsége a Dalai Láma szerdán azt nyilatkozta, hogy önmagét sokkal inkább a tibeti nép szabad szóvivőjének, mintsem vezetőjének tekinti. A közelmúlt tibeti tiltakozásaival kapcsolatban Őszentsége a következőket mondta: „Dalai Lámaként erkölcsi felelősségem, hogy a megszállt Tibetben élő tibetiek üzenetét közvetítsem. A tiltakozások világosan tükrözik a tibeti emberek mély elkeseredését.”

A Dalai Láma megismételte három fogadalmát, mely szerint az emberi értékekért, a vallások közötti összhangért és a tibeti népért tevékenykedik. Ahogy mondta, mostanra félig visszavonult, így a napi politikai döntéseket a menekült kormány választott vezetői hozzák. Őszentsége az 1959 óta tartó szeműzetésével kapcsolatban azt mondta, hogy sok tapasztalatra tett szert, és noha örül annak, hogy szabadon kifejezheti véleményét, szabadon utazhat, stb., a tibeti nép fél évszázada tartó súlyos szenvedésekkel teli helyzete nagyon elszomorítja. A francia szenátussal való zárt ajtók mögötti megbeszélésével kapcsolatos kérdésekre azt felelte, hogy a szenátus tisztje erről nyilatkozni. A francia szenátus elnökét számos kritika érte amiatt, hogy nem engedte be a sajtót a Dalai Lámával való megbeszélésre. A kínai kormánnyal való kapcsolat jelenlegi helyzetét illetően Őszentsége azt mondta, hogy a tibeti küldöttek csalódottak, ami az ezt megelőző tárgyalásokhoz képest akár előrelépést is jelenthet: „Ennek ellenére szeretnénk folytatni a tárgyalások, amelyek témáját a tibeti menekült kormány szeptemberi ülésén határozzák meg”.

Őszentsége megköszönte a média érdeklődését Tibet iránt, és azt mondta, hogy Tibet ügyére felhívni a figyelmet nem Tibet-párti, hanem igazságpárti cselekedet. A médiának az a kötelessége, hogy objektíven és elfogulatlanul tájékoztassa az embereket.

Azzal kapcsolatban, hogy a francia elnök, Nicolas Sarkozy nem találkozott vele, Őszentsége azt mondta, hogy a nyugati világnak fontos, hogy baráti kapcsolatot tartson fenn Kínával. Kínát nem szabad elszigetelni, és a demokratikus világnak „kötelessége bevonni Kínát a világ társadalmába, és őszinte baráti kapcsolatokat ápolni vele. Amikor azonban az emberi jogokról, a vallásszabadságról és a törvényességről van szó, a világ közösségének határozottan ki kell állni ezen értékek mellett.”

A francia tibeti közösség előtti beszédében Őszentsége kihangsúlyozta annak fontosságát, hogy a Kanadában élő tibetiek és kínaiak példáját követve egy társaságot hozzanak létre, amely elősegíti a franciaországi kínaiak és tibetiek közötti barátságot és összhangot.
Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb