Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Tibeti Nemzeti Demokratikus Párt nyilatkozata (NDPT)

2009. június 20./NDPT/TibetPress

2009. június 15.

A Tibeti Nemzeti Demokratikus Párt (National Democratic Party of Tibet – NDPT, Dharamsala, India) elnökének (Chime Young Dung) nyilatkozata a szakszervezetek jövőbeni politikai szerepvállalásának fontosságáról Kínában és Tibetben egyaránt.

”Szeretnék először is köszönetet nyilvánítani, amiért a CISL szakszervezet meghívott a gyűlésre. Mr Claudio Teechionak köszönhetően már volt szerencsém két korábbi gyűlésen is részt venni Olaszországban. Külön szeretném üdvözölni a gyűlésen felszólaló résztvevőket is: Mr. Wei Jingsheng-t, Mr Cai Chongguo-t, Mr Raffaele Bonanni-t, Mrs Giovanna Ventura-t és Christiana Ruggeri-t.

Az NDPT mindent megtesz azért, hogy a 2007-es Turin Nyilatkozat passzusai életbe lépjenek. Az NDPT központi vezetésének tagjai igyekeztek a két olaszországi gyűlésen született rendeleteket minden területi szervezethez eljuttatni tibeti nyelven is Indiában, Nepálban és Butánban – remélve, hogy e passzusok mihamarabb életbe léphetnek. A legutóbbi NDPT gyűlésen (2008, szeptember) mindkét Turin deklaráció pontjait megvitatták és a passzusok támogatása mellett döntöttek.

Tibet soha nem tapasztalt még ilyen nehéz időket, és a tibetiek emberi, szociális és gazdasági jogait sem tiportak még ennyire sárba korábban. Az NDPT meglátása szerint – hosszú távon – a közösség szociális és gazdasági jogfosztottsága sokkal végzetesebb következményekkel járhat, mint az egyéni politikai jogfosztottság, ami természetesen önmagában is borzalmas. A szociális és gazdasági jogfosztottság demográfiai változásokat eredményez, ami egész Tibet arculatát újraformálja, és ez egy idő után magát a “Tibet-ügyet” is értelmetlenné teheti. Az NDPT legutóbbi gyűlésén született egy olyan rendelet, mely értelmében a tibeti szociális és gazdasági jogokért nemzetközi fórumokon is fel kell szólalni. Az NDPT például, támogatja a szabad kereskedelmet. Ehhez a következők szükségesek:

 

1.                  Tibetben tibeti nyelvű gazdaságot kell teremteni a jelenlegi kínai nyelvű gazdasággal szemben.

2.                  Független tibeti szakszervezet felállítása szükséges, mely a tibeti dolgozók jogait védi.

3.                  Erősíteni kell az önellátást és a tibeti beruházásokhoz, a közösségi szervezetekre alapozva, helyi project menedzsmentet kell létrehozni.

4.                  Minden Tibetben tervezett beruházást környezeti hatástanulmányoknak kell megelőznie.

5.                  Ahhoz, hogy a száműzetésben élő tibetiek hosszú távon megőrizhessék kultúrájukat és identitásukat, a befogadó országoknak (India, Nepál, Bután) állampolgáraikhoz hasonló jogokat kell biztosítaniuk a területükön élő tibeti menekülteknek.

A tibetiek nevében is szeretném még egyszer megköszönni, hogy itt lehettem a CISL szakszervezeti gyűlésén, és remélem, hogy a CISL és az NDPT jó viszonya továbbra is megmarad.

Chime Young dung
National Democratic Party of Tibet (NDPT), Dharamsala, India
www.ndp4tibet.org

 Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb