Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A tibeti kormány 130 áldozatról beszél

2008. március 24./hétfő/12:32/MTI/TibetPress

Az emigránskormány szerint 130 áldozata volt a tibeti tüntetések elfojtásának. Peking azt állítja: tizenkilencen vesztették életüket. Hétfőn az olimpiai lánggyújtó ceremóniát egy Tibet szabadságáért tüntető férfi zavarta meg.

Mintegy 130 embert öltek meg a kínai hatóságok a március első felében lezajlott tibeti tüntetések elfojtásakor - állította hétfőn az indiai Dharmszalában működő tibeti emigránskormány, tibeti forrásokból származó értesülésre hivatkozva.

A múlt héten 99 halálos áldozatáról adott ki jelentést a dharmszalai emigránskormány. Pekingi hivatalos közlés szerint 19 halálos áldozata volt a tibeti zavargásoknak. E jelentés szerint az áldozatok közül tizennyolcan ártatlan civilek, amin a pekingi hatóságok a tibetiek által meglincselt kínai polgári személyeket értik. A tizenkilencedik áldozat a pekingi verzió szerint egy kínai rendőr volt.

Hétfőn egy
Tibet
szabadságáért tüntető férfi zavarta meg az olimpiai lánggyújtó ceremóniát, Olümpiában. A tiltakozó a pekingi játékok szervezőbizottsága (BOCOG) elnökének beszéde alatt jelent meg a szónok háta mögött kiabálva.

A rendőrök azonnal közbeléptek, s elvezették. Az ünnepségen összesen három embert vettek őrizetbe, és további 25 tüntető akart bejutni a lánggyújtás helyszínére, őket azonban már korábban feltartóztatták. A görög rádió szerint egy tiltakozót Olümpiában állítottak elő, amikor angolul Kína ellenes jelszavakat kiabált.

A legmagasabb rangú kínai tisztségviselő, akit börtönbüntetésre ítéltek az 1989-es pekingi tüntetésekkel összefüggésben, felszólította hétfőn a kínai vezetőket, hogy folytassanak őszinte tárgyalásokat a Dalai Lámával. Pao Tung bírálta a kínai hatóságokat, amiért kitiltották a külföldi tudósítókat a forrongó himalájai területről. Nyilatkozata szerint ez az intézkedés csak fokozta a külvilág gyanakvását a kínai hatóságok bejelentéseivel szemben. Pao e-mailben küldte el nyilatkozatát egy nyugati hírügynökségnek.

Pao Tung közvetlen munkatársa volt Csao Ce-jang egykori pártfőtitkárnak, akit 1989-ben váltottak le, mert ellenezte a Tienanmen téri tüntetések katonai erővel való szétverését.  Paót hétévi szabadságvesztésre ítélték, mert rokonszenvezett a tüntető diákokkal, és értesüléseket szivárogtatott ki hozzájuk a legfelsőbb pártvezetők tanácskozásairól.

Börtön felforgatásért

Ötévi börtönbüntetésre ítéltek Kínában egy ellenzékit államellenes felforgatás vádjával  - közölte hétfőn az elítélt családja és ügyvédje. Jang Csün Lin munkanélküli, egykori gyári munkás ügyét februárban tárgyalta az északnyugat-kínai Hejlungcsiang tartomány egyik bírósága. Jang segített földjeik kisajátítása ellen tiltakozó helyi parasztoknak egy petíció megfogalmazásában. Az internetre is feltett petícióban szerepelt egy olyan kitétel, hogy "a kínaiaknak nem olimpiára, hanem emberi jogokra van szükségük".

A vád képviselője szerint e petíció "foltot ejtett Kína nemzetközi hírnevén", és ezzel megvalósította az államellenes felforgatás bűntettét. Jang ügyvédjének közlése szerint a felforgatás vádja csak részben alapult az említett petíción. Hivatkozott az ügyész Jang néhány, interneten közzétett értekezésére is, amelyekben élesen bírálta az uralkodó Kínai Kommunista Pártot.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb