Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A tanulók nagy része hazatért az átnevelő központoknak tartott hszincsiangi intézményekből

2019. július 30./MTI/TibetPress

Befejezte képzését és hazatért a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen működő "oktatási intézmények" tanulóinak többsége - jelentette be keddi pekingi sajtótájékoztatóján a terület kormányzata.

Shohrat Zakir hszincsiangi kormányzó elmondta: a képzéseket elvégzők több mint 90 százaléka talált magának megfelelő és jól fizetett munkát. Hozzátette: miután a hallgatók nagy része már távozott, a központok egy részében a helyi lakosságnak tartanak rövid mezőgazdasági továbbképzéseket.

A helyi kormányzat számos külföldi diplomatát és nemzetközi jogvédőt hívott meg a központokba, amelyeket a nyugati sajtó egy része átnevelő táborokként mutatott be, helytelenül - hangsúlyozta Shohrat, aki arról nem közölt pontos adatot, hogy hány ember vett részt az intézmények által nyújtott képzésekben.

Alken Tuniaz kormányzó-helyettes azt hangoztatta: a sajtó koholmánya volt csupán az a híresztelés, miszerint a központokban a tanulókat rossz bánásmódban részesítették volna. A képzésben résztvevők kérhettek szünetet és rendszeresen hazalátogathattak.

A kínai kormány álláspontja szerint a muszlim vallású ujgur kisebbség lakta területen létesített központok önkéntes alapon biztosítottak képzéseket azok számára, akiknek az életére "hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus".

Nemzetközi jogvédő szervezetek, valamint az ENSZ megfigyelői szerint azonban legalább egymillió embert - zömében az ujgur és kazah népcsoportokba tartozókat - akaratuk ellenére zártak átnevelő táborokba Hszincsiangban.

Peking július 21-én úgynevezett fehér könyvet adott ki a Hszincsiang történelmével és nemzetiségeivel kapcsolatos állásfoglalásáról, amelyben egyrészt cáfolja a türk nyelvű ujgur nemzetiség türk eredetét, továbbá hangsúlyozza, hogy az ujguroknak nem őshonos vallása az iszlám, a nemzetiség ráadásul nem is egységesen muszlim. A dokumentum arra is kitér, hogy a szakadárok által megteremteni kívánt Kelet-Türkisztán soha nem létezett, az elképzelés csupán politikai eszköz Kína felszabdalására. A fehér könyv szerint Hszincsiang a Han-dinasztia korában (i.e.206-i.sz.220) vált kínai területté, és azóta minden kínai dinasztia, illetve központi kormányzat fennhatóságot gyakorolt felette. Az ujgurok kapcsán pedig rámutat: a népcsoport ősei a 6. században már a Mongol-fennsíkon éltek, és más nemzetiségekhez csatlakoztak annak érdekében, hogy ellenálljanak a türkök elnyomásának.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb