Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A szegénység is tüzeli az ujgurok dühét

2009. július 9./InfoRádió/TibetPress

Kína forrongó muzulmán autonóm tartományában a karhatalom tovább folytatja a vadászatot a hétvégi véres etnikai összecsapások állítólagos szervezői után. A G8-as csúcsról idő előtt hazatért Hu Csin-tao elnök is "súlyos és erőszakos bűntettnek" nevezte a történteket. Az ujgurok támadása, majd a han kínaiak válasza mögött éles társadalmi és vagyonbeli különbségek is meghúzódnak.

Miközben a nagyhatalmak egyelőre nem tudják, hogyan reagáljanak a hszincsiangi helyzetre, a türk eredetű ujgurokkal rokonságot vállaló Törökország a kínai termékek bojkottjára hívott fel. Ujgur aktivisták szerint Kína etnikai kisebbségei közül az ő helyzetük a legrosszabb, de a nyugati aktivisták és politikusok a tibetiekkel ellentétben róluk megfeledkeznek.

Ennek egyik oka, hogy a tartományban időnként erőszakos akciókat végrehajtó iszlámista csoportok is működnek. Newt Gingrich, az amerikai kongresszus volt republikánus elnöke például azzal utasította el a guantánamói ujgurok befogadását, hogy azok "al-Kaida-szimpatizáns, képzett gyilkosok".

A kínai hatóságok azonban egy mérsékelt nézeteket valló ujgur közgazdász professzort is letartóztattak, akiről szerda óta senki nem hallott semmit. Ilham Tohtit azzal vádolták, hogy honlapján keresztül szította a lázongást, bár ő ezt utolsó telefoninterjújában visszautasította.

Az ujgurok véres pogromhoz vezető dühét a társadalmi szakadék is tüzelte - írta elemzésében a Financial Times. A fővárosban, Urumcsiban a hanokkal ellentétben a legtöbb ujgur lepusztult házakban él, és kisebbségbe került a betelepült kínaiakkal szemben. Alacsonyabb az egy főre jutó jövedelmük, bár kínai elemzők szerint ez azért is van, mert a hanokkal szemben egynél több gyerekük is lehet.

Kendő és nyelvtudás
A hanok jobban keresnek, mert az építőiparban, a bányászatban és az irodákban dolgoznak. Az ujgurok viszont jobbára kiskereskedők, vagy vendéglátóipari dolgozók. Egy másik okként azt nevezik meg, hogy az ujgurok a fő kínai nemzetséggel szemben csak későn váltak migráns munkavállalókká. A véres összecsapásokhoz a szikra azonban éppen az volt, hogy Kína egy déli városában agyonvertek két ujgurt, akit hamisan vádoltak meg nemi erőszakkal.

Az ujgurok szűk, jobb módú rétege azt mondja: ugyan diszkriminálják őket, de a közösségnek magán kell segítenie. Sokan vannak köztük azonban olyanok - főleg a tartomány déli részéről származók - akik nem tudnak vagy akarnak beilleszkedni a Kína által teremtett világba. Az asszonyok nemcsak fejkendőt, de is fátylat viselnek, a férfiak alig tudnak kínaiul - derül ki az FT cikkéből.

Urumcsi utcáin a nyugati tudósítók több olyan kínaival és ujgurral találkoztak, aki szerint a közösségek túlteszik majd magukat a több mint 150 ember életét követelő erőszakon. Egyikük azonban azt mondta: még az egymással szóba álló ujgurok és kínaiak között is mély bizalmatlanság alakult ki - a mosoly ellenére.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb