Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A száműzött tibetiek szolidaritásukat fejezik ki az ujgur felkelés iránt - sajtóközlemény

2009. július 10./Dharamszala/TibetPress

2009 július 9.

Öt nagyobb tibeti nem-kormányzati szerv mélységes aggodalmát fejezi ki a kelet-turkesztáni ( Hszincsiang) tragikus események felett. Felhívjuk Kínát, hogy engedje szabadon a letartóztatott békés tüntetőket, tegye újra lehetővé az internet és mobiltelefon általi kommunikációt Ürümcsivel, engedje az újságírók akadálytalan közlekedését, hagyja abba propagandaszerű kampányát, mellyel csak az erőszakot segíti elő, és hagyja jóvá, hogy az ENSZ független vizsgálatot folytasson le ez ügyben. Ebben a tragikus időben elküldtük szolidaritásunk üzenetét Rebiya Kadeernak és a Világ Ujgur Kongresszusa tagjainak. A kínai kormány ugyanúgy kezeli ezt az eseményt is, ahogy a tavalyi tibeti békés tiltakozást. Ez a következőket tartalmazza:

-A külföldi média szigorú ellenőrzése (azokat, akik egyáltalán elmehettek oda, a kormány által szervezett utazásra).
- Megszüntették az internet- és mobiltelefonszolgáltatást, hogy megelőzzék az információáramlást a régióból és ellenőrzés alatt tartsák, mit mondanak a saját polgáraik az eseményekről.
-Éjszakai rajtaütések szervezése, emberek százainak letartóztatásával.
-A média elárasztása olyan közleményekkel, amelyek a tiltakozókat kizárólag erőszakos tüntetőkként ábrázolják, ezzel etnikai konfliktus előidézése (lásd jegyzet).
-A jogos sérelmek kifejezése ,,ellenséges külföldi erők'' ténykedésének történő beállítása (Kelet-Turkesztán esetében ez Rebiya Kadeer és a Világ Ujgur Kongresszusa, Tibet esetében pedig a Dalai Láma és követői), bizonyítékok nélkül.

,,Megismételjük Rebiya Kadeer békére, igazságosságra, mindennemű erőszak befejezésére irányuló sürgető felhívását és felszólítjuk a kínai kormányt, hogy fejezze be a kelet-turkesztáni ujgurok brutális elnyomását.'' mondta Ven.Ngawang Woeber, az öt társadalmi szervezet szóvivője. ,,Az egymás után következő események miatt Hu Csin-tao elhagyta a G8-as csúcstalálkozót és a pisai repülőtérről Kínába indult haza, hogy megmeneküljön a szégyenkezéstől. Ez a lépés, amely arra irányul, hogy megmentse magát a nemzetközi médiával való szembesüléstől és attól, hogy elárasszák kérdésekkel, annak a politikának a teljes kudarcát leplezi, amelyet a kínai kormány Kelet-Turkesztánban valamint Tibetben folytat.''

Annak ellenére, hogy Tibet és Kelet-Turkesztán több, mint fél évszázada kínai uralom alatt állnak, a tibetiek és az ujgurok nem fogadták el a kínai uralmat, és alapvető szabadságjogokat és emberi jogokat követelnek. Azzal, hogy a kínai kormány megtagadja tőlük az önrendelkezést, rombolja a stabilitást, nem megteremti.

Tizenhat hónappal azután, hogy a békés tiltakozás ellenállhatatlan hulláma végigsöpört a tibeti fennsíkon, Tibet még mindig katonai törvénykezés alatt áll. 10.000 ember, akiket a zavargás ideje alatt tartóztattak le, nyomtalanul eltűnt. Több, mint 200 tibetit öltek meg a tiltakozások alatt és százakat tartóztattak le és ítéltek el, köztük négy férfit és egy nőt halálra, amiért 2008 március 14-én részt vettek a lhászai tiltakozásokban.

Attól félünk, hogy mint Tibetben, Kelet-Turkesztánban is hosszú börtönbüntetések, eltűnések, verések  kísérik majd a megtorlást. Ahogy Tibet esetében, most is felkérjük a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást a kínai kormányra, hogy az dolgozzon ki egy békés megoldást az ötven éve elfoglalt Kelet-Turkesztán ügyében.

Jegyzet: A peking Gongmeng Intézet jelentése szerint az a heves propagandisztikus kampány, amellyel a kínai kormány a 2008 március 14-ei tibeti tiltakozásokat lefesti, ellentéteket keltett a kínai és tibeti lakosság között. A jelntés így szól: ,,Az erőszak túlábrázolásával akarták a március 14-ei eseményeket jelentősebbé tenni, és ez etnikai alapú ellentétet keltett fel...Az ilyen propaganda hosszú távon káros az etnikai egységre. Az az elragadtatás, amelyet a han kínai lakosság eddig kifejezett a tibeti kultúra iránt, most a tibeti tömegek iránti félelemmé és gyűlöletté változott.

Szervezők:
Tibeti Fiatalok Kongresszusa
Tibeti Nők Szövetsége
Gu-Chu-Sum Mozgalom Tibetért
Tibeti Nemzeti Demokratikus Párt
Diákok a Szabad Tibetért -India

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb