Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A száműzött tibetiek kitartanak az álmaik mellett

2008. december 25./csütörtök/China Digital Times/GG/Free Tibet Blog/TibetPress

Jövő évben lesz az 50. évfordulója a kínai hatalom ellen irányuló sikertelen tibeti fegyveres felkelésnek. Saransh Sehgal, az Asia Times Online-nak tett jelentése alapján, a tibetiek, fiatalok és öregek egyaránt, sokkal erőteljesebb tüntetésre készülnek, mint amilyenek az idei felkelések voltak Lhászában, a pekingi olimpia előtt.

Bár a száműzött kormány nem mondott semmit a felkelés 50. évfordulójával kapcsolatban, az biztos, hogy a Tibetet segítő csoportok és kormánytól független szervezetek, világszerte olyan emlékezetessé szeretnék tenni ezt a napot, amennyire csak telik tőlük” - mondta a tibeti száműzött kormány egy hivatalnoka.

A száműzött tibetiek közelmúltbeli találkozóin Dharamszalában és Delhiben, a hivatalnokok elmondták, hogy a kínai politikai kampányok Tibetben csak növelték a békétlenséget és a feszültséget a (han) kínaiak és a tibetiek között. Mindez fokozza a tibetiek érzelmeit a jövő márciusi megemlékezéssel kapcsolatban.

A száműzött tibetiek hite szerint, a jelenlegi szituáció Tibetben sem a tibetieknek, sem Pekingnek nem válik a javára. A fejlesztési programok, melyeket a kínai kormány vezetett be Tibetben – azzal a céllal, hogy azok majd a tibeti emberek hasznára válnak – negatív hatással vannak a tibetiek egyedülálló kulturális, vallási és nyelvi identitására. Egyre több kínai betelepülő érkezik Tibetbe, s ennek eredményeképpen a tibeti emberek gazdaságilag is háttérbe szorulnak, csakúgy mint kultúrájuk.

A száműzött tibetiek lelkesek a közelgő évfordulóval kapcsolatban, hiszen nem akarják elfelejteni hazájukat és nem adják fel a reményt, hogy egyszer majd békével visszatérhetnek. S nem csak azok tartják életben ezt az álmot, akik 50 évvel ezelőtt a Dalai Lámát követték, mikor elmenekült Tibetből, de a fiatalok is, akik 1959 után szöktek át Tibetből, vagy már eleve külföldön születtek.

Évtizedek múltak el azóta. Láttam ahogy a kultúránk változik. A tibeti buddhizmust komoly veszély fenyegeti, a hazánk is veszélyben van. Mióta elmenekültünk a kultúránk, és a szülőföldünk egyre veszít jelentőségéből. Én még mindig reménykedem benne, hogy visszatérhetek majd a tartományomba, Tibetbe, és minden erőmmel azon leszek, hogy ez megvalósulhasson” - mondta Tenzin, egy idős tibeti ember, aki öt évtizede menekült Indiába.
Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb