Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A száműzetésben működő tibeti kormány az ENSZ beavatkozását követeli

AFP/Dharamshala/India/2008. március 15./TibetPress

A száműzetésben működő tibeti kormány szombaton követelte az ENSZ-től, hogy avatkozzon be az emberi jogok Kína általi további megsértésének megakadályozása érdekében, amire a halálos áldozatokat követelő tüntetések után került sor.
A száműzetésben működő kormány közölte azt is, hogy „meg nem erősített jelentések szerint mintegy 100 ember halt meg Lhászában, ahol szükségállapotot vezettek be."
„A tibeti parlament azt szorgalmazza, hogy az ENSZ haladéktalanul küldjön képviselőket, avatkozzon be, és vizsgálja ki a jelenlegi emberi jogi sérelmeket Tibetben." – tudatták közleményükben.
Szemtanúk elmondása szerint tankok és páncélozott járművek járőröztek a tibeti főváros, Lhásza utcáin szombaton, egy nappal azután, hogy az elmúlt csaknem 20 év legnagyobb kínai uralom elleni tiltakozására került sor a hatalmas himalájai térségben.
Kína azt közölte, hogy 10 ember égett halálra a megmozdulásokban.
A száműzetésben működő tibeti kormány mély aggodalmának adott hangot a mindhárom tibeti régióból egyaránt érkező azon jelentésekkel kapcsolatban, amelyek vaktában történő gyilkolásról, sebesülésekről és a kínai uralom ellen békésen tüntető tibetiek ezreinek bebörtönzéséről számolnak be.
A tüntetések „a Tibetben élő tibetiek valódi érzéseit tükrözik, valamint a kínai elnyomástól való megszabadulás vágyát" – mondták.
Szamdhong Rinpocse, a száműzetésben működő kormány miniszterelnöke azt szorgalmazta, hogy Kína „együttérzően és bölcsen kezelje a helyzetet."
„Kína erőszakhoz folyamodott, ami nagy zavart okoz a tibetiek között, és félő, hogy el fognak térni a szabadságért folytatott küzdelem eddigi, túlnyomóan békés irányától" – mondta az AFP-nek.
Péntek este a Dalai Láma mély aggodalmának adott hangot a Kína által véghezvitt megtorlás okán, és sürgette, hogy Peking hagyjon fel az erőszak alkalmazásával, és a tibetiek elégedetlenségét párbeszéd útján kezelje.
„Tibeti honfitársaimat is arra kérem, hogy ne folyamodjanak erőszakhoz" – mondta a Dalai Láma, aki kitart amellett, hogy Tibetnek „kulturális autonómiát" igényeljen, és ne a függetlenségére törekedjen, annak ellenére, hogy az utóbbi napokban felerősödtek a személyét illető kínai kritikák.
A 72 éves Dalai Láma szóvivője tagadta azokat a kínai vádakat, hogy a vallási vezetővel szövetkezett csoport „tervelte ki, szervezte meg, és irányította a háttérből" a tüntetéseket.
„Kategorikusan kijelenthetjük, hogy ezek a vádak teljesen alaptalanok, és semmiféle igazságtartalmuk nincs." – mondta a szóvivő, Chhime R. Chhoekyapa.
„Megítélésünk szerint spontán tüntetésekről van szó." – mondta.
Eközben mintegy 300 buddhista szerzetes, szerzetesnő és más tibeti tüntető ment az utcára Dharamszhalában szombaton, hogy ott is tiltakozzanak – tájékoztatott a helyi rendőrség. „Közelről figyeljük az eseményeket" – mondta az AFP-nek a rendőrség vezetője, Atul Phuljile.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb