Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Szabadság Kör Nyilatkozata a tibeti emigránsok magyarországi kiutasításról

2008. szeptember 2./kedd/Budapest/OSSzabadság Kör/TibetPress

A Szabadság Kör megdöbbenéssel értesült arról, hogy a magyar kormány kiutasítja az országból az emigráns tibeti közösség tagjait. Egy tavaly decemberi kormányrendelet értelmében a tibeti menekültek a jövőben nem tartózkodhatnak az országban, illetve nem léphetnek be Magyarország területére.

A Szabadság Kör felszólítja a magyar kormányt, hogy vizsgálja felül a döntését e kérdésben, és állítsa vissza a korábbi szabályozást. Véleményünk szerint a kormány döntése érthetetlen, semmilyen politikai vagy jogi ok nem indokolja a kiutasítást, szembe megy az Európai Unió alapját képező emberi és szabadságjogokkal, valamint az uniós tagállamok egyöntetű gyakorlatával. Különösen súlyosnak ítéljük, hogy mindezt egy olyan ország kormánya teszi, amely ország menekülő állampolgárait az 1956-os forradalmunk után - hasonló helyzetben - más nemzetek befogadtak.

A Szabadság Kör civil személyek, közéleti személyiségek, politikusok kötöttségektől mentes tömörülése, amely a szabadságjogokat Magyarországon ért támadásokra való tekintettel, a szabadságjogok következetes, megalkuvás nélküli politikai képviseletét tűzte zászlajára. Az emberi jogok azonban nem ismernek országhatárokat.

A Szabadság Kör ezért emelte már fel a szavát korábban is Tibet ügyében, és tiltakozott határozottan idén márciusban a kínai hatóságok tibeti atrocitásai ellen. A Szabadság Kör kifogásolta, hogy Kínában durván korlátozzák az emberi és szabadságjogokat, a sajtó- és a gyülekezési szabadságot, valamint a vallásszabadságot. Ezek a jogok és elvek egyetemesek és minden szabad és demokratikus társadalom magáénak vallja. Érthetetlen minden demokrata számára, hogy a magyar kormány miért megy szembe az európai közös értékekkel.

Budapest, 2008. szeptember 2. Balog Zoltán (teológus, politikus) Borókai Gábor (újságíró) Elek István (közíró) Gál Kinga (jogász, politikus) Gulyás Gergely (jogász) Győri Enikő (volt nagykövet, tanácsadó) Gyürk András (politikus) Hammerstein Judit (tanácsadó) Hankiss Ágnes (író, pszichológus) Hegedűs Zsuzsa (szociológus) Hidvéghi Balázs (politikai tanácsadó) Holbok Sándor (jogász) Kerezsi Loránd (politikai tanácsadó) Manchin Róbert (alpolgármester) Őry Csaba (jogász, politikus) Panyi Miklós (joghallgató) Pap Csaba (joghallgató) Prőhle Gergely (liberális Fridrich Naumann Alapítvány volt magyarországi vezetője, tanácsadó) Segesdi János (alpolgármester) Szájer József (jogász, politikus) T. Mészáros András (polgármester) Torda Eszter (jogász, tanácsadó) --------------------------------------------------------------

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb