Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A rendőrség letartóztatta a vezető csinghaji értelmiségit, miután kritizálta Pekingnek a földrengést követő segítségnyújtását

2010. április 27./Hong Kong/Radio Free Asia/TibetPress

Felesége szerint Nyugat-Kína Csinghaj tartományának hatósága őrizetbe vette a tibeti írót, aki aláírta azt a nyílt levelet, melyben a kormány földrengést követő mentési intézkedéseit kritizálják.


A Shogdung néven publikáló író, akit valójában Tagyalnak hívnak, további nyolc értelmiségivel együtt írta alá az április 17-i keltezésű levelet, melyben sajnálatukat fejezik ki a katasztrófával kapcsolatban, ami több mint 2000, javarészt tibeti halottat hagyott maga után. A levélben arra hívják fel az emberek figyelmét, hogy legyenek körültekintők a kormány segítségnyújtó intézkedéseivel szemben.

„A kínaiaktól azt az utasítást kaptuk április 12-én, hogy zárjuk be a könyvesboltunkat, a férjemnek pedig minden könyvet el kellett vinnie” – mondta egy interjúban a feleség, Lhatso. „Április 23-án öt rendőr, köztük kettő tibeti, érkezett hozzánk és magukkal vitték a férjemet.” „Vittünk neki ennivalót, de a hatóság nem engedte, hogy találkozzunk vele – még az ennivalót sem vették át.” Lánya elmondása szerint a letartóztatási végzés apját „az ország kettészakítását célzó zendüléssel” vádolják.

A levél, melyet Tagyal is aláírt, arra sarkallta az embereket, hogy segítsék az áldozatokat azzal, hogy élelmet, ruhát és orvosságot adnak nekik, de arra is figyelmezteti őket, hogy maradjanak távol a hivatalos segélyezés csatornáitól. „Inkább olyan csatornákon keresztül küldjünk pénzt a katasztrófa sújtott területre, ahol megbízunk az emberekben, mert senki sem tudhatja, hol van korrupció” – áll a levélben, mely több online portálon is megjelent, például a Kínával szemben igencsak kritikus, tengeren túl üzemeltetett Boxun.com-on is. „Mivel a Kommunista Párt szervezeteinek szócsöveiből kapott híreket nem hihetjük el, annak a pártszervezetnek sem hihetünk, amely elérte, hogy egy határozattal távol tartsák az embereket a katasztrófa sújtott területtől, politikai okokból” – szól a levél.

NO comment
Tagyal a Csinghaji Nemzetiségek Kiadójánál dolgozott a régió központjában, Xiningben. A xiningi rendőrség nem volt hajlandó válaszolni a hollétére vonatkozó kérdésekre, mondván, hogy a kérdésekkel a Közbiztonsági Minisztériumhoz kell fordulni – állítja az Associated Press. Nem tisztázott, hogy a nyílt levél közvetlen oka –e a fogva tartásnak. A kínai kormány kínosan ügyel arra, hogy bármilyen, Tibet területén történő segítségnyújtást kritizáló hangot elnyomjon.

A 45 éves Tagyal vezető értelmiségi, korábbi könyveiben a tibeti modernizációt, vallást és kultúrát illető nézetei egybevágnak Kínáéval. Ezzel szemben az idei évben megjelent könyve már jóval kritikusabb a kormánnyal szemben, főleg annak  Tibetben 2008-ban lezajlott, kormányellenes zavargások során tanúsított reakciói miatt.

„A tibetiek nagyon mélyen vallásosak, akik sosem hinnének a kommunistáknak”, mondta Shao Jiang, egy Nagy-Britanniában élő, jobboldali aktivista, aki a han kínai többség és a kisebbségek közti jó viszony elősegítésén dolgozik. Shao szerint a levél fenyegetőnek tűnhetett a kormány mentő tevékenységére és hitelességére nézvést, mivel mintha arra ösztönözné az embereket, hogy a helyi, alulról szerveződő és nem kormányzati csoportokat (NGO) vegyék igénybe.

„Az NGO-k megkerülik a sokak által korruptnak vélt bürokráciát, hogy kezelhessék a katasztrófamentésre szánt forrásokat” – mondta Shao Jiang.

„A kormány mindig érdekelt az NGO-k és az alulról szerveződés növekedésében, mivel ők bárki másnál jobban értik a lokális helyzetet, és a helyiek is megbíznak bennük”.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb