Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A rendőrség lelőtte a tibeti szerzetest, aki felgyújtotta magát

2009. február 28./szombat/Peking/Washington Post/TibetPress

A kínai rendőrség pénteken lelőtt egy fiatal tibeti szerzetest, miután az felgyújtotta magát a tibeti újév harmadik napján egy szecsuáni piacon – állítják tibeti aktivista csoportok szemtanúk elmondása alapján.

Sok tibeti idén nem ünnepeli az újévet, inkább a 15 napos ünnep keretében azokról a halottakról emlékezik meg, akiket tavaly márciusban öltek meg Lhászában. A kínai hatóságok, hogy megelőzzék az erőszakos cselekmények megismétlődését, jelentősen növelték a járőrök és a letartóztatások számát, valamint az úgynevezett átnevelő kampányok intenzitását. Különös aggodalomra ad okot a közelgő március 10., az 1959-es tibeti felkelés 50. évfordulója. A felkelést annak idején a kínai hadsereg erőteljesen elnyomta röviddel azelőtt, hogy a Dalai Láma száműzetésbe menekült és Peking saját vezetését erőltette Tibetre.

A szemtanúk azt mesélték az aktivista csoportoknak, hogy a körülbelül ezer szerzetes azután kezdett ellenállásba, miután nem engedték őket az abai Kirti kolostor imatermébe. A helyi hatóságok ugyanis megtiltották a Monlam ünneplését, amely egy hagyományos imádságfesztivál a Loszárt, azaz az újévet követően. Ellenszegülésük jeléül a szerzetesek az épület előtt ültek le, és kezdtek bele imájukba kb. egy óra körül, miközben néhány idősebb szerzetes arról próbálta meggyőzni őket, hogy szóródjanak szét – állítják a Students for Free Tibet és a washingtoni International Campaign for Tibet tagjai.

Végül a szerzetesek engedelmeskedtek, kivéve egy 20-as éveiben járó, Tapey nevű szerzetest, aki elővette házi készítésű zászlóját, melyen a Dalai Láma fotója volt látható, és körülbelül 13:40-kor átsétált a közeli piactérre. Mikor a piac egyik csomópontjához ért, olajat öntött magára és felgyújtotta magát – állítják az aktivista csoportok.

A szemtanúk állítása szerint, ezt követően a rendőrség 3 lövést adott le Tapey-re. Az első lövés után összeesett, majd a rendőrök elvitték őt a helyszínről – állítja Kate Saunders, az International Campaign for Tibet szóvivője.

A szemtanúk úgy gondolják, hogy a szerzetes akkor már halott volt, de erre nincs bizonyíték.

Pénteken és szombat reggel az abai közbiztonsági irodába és a kormányhivatalokba érkező hívásokra nem válaszoltak. Az abai kórház egyik orvosa, aki kérte, nevezzük Luo-nak, elmondta: „Még mi sem tudjuk, hol van a szerzetes. A kórház vezetősége összehívott minket, és megtiltotta, hogy bármit is mondjunk.”

Az incidenst követően a kolostor ötszáz szerzetese temetési rítusba kezdett a fiatal fiúért.

Egy internet kávézó kínai alkalmazottja, Mu elmondása szerint az abai utcák kiürültek, csak fegyveres rendőröket lehetett látni. Az üzletek korábban zártak, mint szoktak.

A szicsuáni Kirti kolostor kapcsolatban áll a Dharamszálai Kirti kolostorral Indiában, ahol a szerzetesek elmondták, a tibeti szemtanúk beszámoltak nekik az önfeláldozásról és a lövöldözésről – állítják az aktivista csoportok.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/02/27/AR2009022701425.html?hpid=sec-religion

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb