Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A pénzügyi világválságra összpontosít az Ázsia-Európa Tanácskozás csúcstalálkoz

2008. október 24./péntek/MTI/Reuters/AP/ITAR-TASZ/AFP/TibetPress

A pénzügyi világválságra összpontosítja munkáját az Ázsia-Európa Tanácskozás (ASEM) pénteken kezdődött kétnapos pekingi csúcstalálkozója, amely zárónyilatkozat-tervezetében az az állásfoglalás szerepel, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) döntő szerepet kell játszania a krízis által leginkább sújtott országok megsegítésében.

Kína minden tőle telhetőt megtesz a nemzetközi pénzügyi válság leküzdéséért, de tudni kell, hogy a válság "egyértelműen növelte a kínai gazdaság fejlődésének bizonytalanságait és egyensúlytalansági tényezőit" - mondta Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök a csúcsértekezlet megnyitóján.

A kétnapos találkozón 27 EU-tagállam és 16 ázsiai ország vezetői vesznek részt, Magyarországot Göncz Kinga külügyminiszter képviseli. Göncz Kinga a találkozó második napján, szombaton két témában szólal majd fel: Afganisztán és az energiabiztonság ügyében ismerteti a magyar álláspontot.

A csúcstalálkozó részvevői abban bíznak, hogy közös álláspontot foglalhatnak el a november közepén Washingtonban tartandó világértekezleten, amelyen szintén a jelenlegi pénzügyi nehézségekről lesz szó. A mostani tanácskozás súlyát jelzi, hogy az ASEM-csoportba tartozó államok adják a világ lakosságának 58 százalékát, míg a világkereskedelemben betöltött részesedésük 60 százalékos.

"Európa szeretné, ha Ázsia támogatná erőfeszítéseinket, szeretnénk, ha november 15-én együtt jelenthetnénk ki, hogy ennek a példátlan válságnak az okait nem engedjük megismétlődni" - mondta Nicolas Sarkozy francia államfő, az Európai Unió soros elnöke, a csúcstalálkozók kezdeményezője, aki szerint a kapitalizmust új, XXI. századi alapokra kell helyezni.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso azt mondta Pekingben, hogy ellen kell állni a protekcionizmusnak, az elszigetelődésnek és a gazdasági nacionalizmusnak.
Barroso és Sarkozy is szóba hozta a megnyitón az emberi méltóságot és az emberi jogokat, de nem bocsátkoztak részletekbe és nem utaltak egyetlen ázsiai országra sem. Arról is szóltak, hogy továbbra is szükség van a klímaváltozás elleni küzdelemre.

Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-nek elmondta, hogy a kétnapos ASEM-találkozó fő témája az elmúlt hetek fejleményei miatt a nemzetközi pénzügyi válság lett, erről nyilatkozatot is kiadnak majd, ami azért is nagyon fontos, mivel ily módon az ázsiai államok, köztük a kulcsszerepet betöltő Kína és India kollektíven is kifejtheti véleményét a krízisről és csatlakozhat a nemzetközi erőfeszítésekhez.

Hírügynökségi értesülések szerint az ASEM zárónyilatkozatának tervezete úgy fogalmaz, hogy az IMF-nek döntő szerepet kell vállalnia a válság által leginkább sújtott országok megsegítésében, amennyiben ilyen kérés érkezik tőlük a pénzintézethez. Amennyiben ez a megfogalmazás megmarad a zárónyilatkozatban is, ez lesz az eddigi leghatározottabb felszólítás a washingtoni székhelyű IMF fokozott szerepvállalására.

Az ASEM-csúcsértekezlet alkalmából a kínai elnök fogadta Aszo Taro japán miniszterelnököt és Angela Merkel német kancellárt. Kína és Japán megállapodott abban, hogy a bizalom és a kétoldalú kapcsolatok elmélyítése érdekében közvetlen telefonvonalat létesítenek a két ország vezetői között. A német kancellár a pekingi kormány és a Dalai Láma képviselői közötti párbeszéd folytatását szorgalmazta. Merkel most jár először hivatalos látogatáson Kínában azóta, hogy 2007 szeptemberében berlini hivatalában fogadta az 1959 óta indiai emigrációban élő dalai lámát, Tibet vallási és szellemi vezetőjét, ami hónapokig tartó válságot okozott a kínai-német kapcsolatokban.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb