Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A pekingi vezetést is kritizálták a frusztrált kínaiak - elmérgesedik a vita: összeugrott Kína és Japán

2010. október 26./Kitekintő.hu/TibetPress

Nem csillapodnak a kedélyek Kínában és Japánban a nemrégiben kirobbant szigetvita nyomán. Japán-ellenes tüntetések zajlottak néhány kínai városban, sőt, a demonstráció hevében megjelentek a belpolitikát kritizáló szlogenek is. Ráadásul a politikai mellett már kulturális téren is kidomborodnak az ellentétek. Már kulturális téren is összeakasztotta bajszát Kína és Japán: a tegnap kezdődött tokiói filmfesztiválról az utolsó pillanatban léptették vissza a kínai filmeket, arra hivatkozva, hogy a tajvani alkotások származási országánál nem jelölték a Pekinghez tartozást, az Egy Kína-elv tiszteletben tartását pedig mindenkitől elvárják.

Ezután hétfő reggel újra politikai síkra terelődött a disputa: Tokió hivatalos panaszt nyújtott be Pekinghez, amiért vasárnap éjjel két kínai halászhajó ismét a vitatott hovatartozású Tiaojü(Diaoyu)-Szenkaku szigetek közelében tűnt föl. Az indulatok Kínában is forrnak: a múlt hétvégéhez hasonlóan több városban ezen a hétvégén is sor került Japán-ellenes tüntetésekre. A Saanhszi (Sha'anxi) tartománybeli Paocsiban (Baoji) vasárnap az események új fordulatot vettek: a szomszédot kritizáló szlogenek mellett kormányellenesek is feltűntek. A japán Kyodo hírügynökség szerint ugyanis Paocsiban a „Le a kicsi japánokkal!” és „Bojkott a japán árukra” jelszavak mellett előkerültek az „Ellenezzük a bürokráciában tapasztalható korrupciót” és „Fékezzék meg a magas lakásárakat!” követelő transzparensek is, amelyek a kínai nép frusztrációját tükrözik az egyre szélesedő társadalmi olló és a kormányzati korrupció kérdésével kapcsolatban.

Vasárnap a Kanszu (Gansu) tartományban található Lancsouban (Lanzhouban) is több százan vonultak az utcára és a „japán áruk bojkottálását”, valamint a „Tiaojü-szigetek (Diaoyu) visszaadását” követelték. A kínai hatóságok több olyan városban – Nanking (Nanjing), Csangsa (Changsha) – is megerősítették a biztonsági erők létszámát, ahová interneten keresztül tüntetéseket szerveztek. Előző nap a szecsuáni (Sichuan) Töjangban (Deyang) több százan gyűltek össze a város utcáin, annak ellenére, hogy a tüntetések megelőzése érdekében a kormány rendkívüli tanítást rendelt el a hétvégére az általános iskoláktól kezdve az egyetemekig, mivel az előző heti demonstrációk során is diákok tették ki a felvonulók zömét.

A két ázsiai nagyhatalom közt a vitatott hovatartozású Tiaojü-szigeteknél – japánul Szenkaku – a japán hatóságok által feltartóztatott halászhajó és a hajó kapitányának 16 napig tartó fogva tartása robbantotta ki a nézeteltérést. Kína felháborodása jeléül megszakította a tartományi szintnél magasabb diplomáciai kapcsolatait szomszédjával. Az október elején megrendezett EU- Ázsia-csúcs jelentette az enyhülést a két ország fagyos kapcsolatában, amelynek során hajlandó volt szóba állni a két miniszterelnök, a japán Kan Naoto és a kínai Ven Csia-pao (Wen Jiabao) egymással. Azonban a kérdésre nem lesz egyszerű megoldást találni, mert egyrészt mind Kína, mind Japán tartja magát ahhoz, hogy ő gyakorolja a szigetek feletti szuverenitást – mellettük még Tajvan is igényt tart az amúgy lakatlan, de kőolajban és földgázban gazdag területekre; másrészt a japán külügyminiszter, Maehara Szeidzsi szerint az sem segíti elő a vita lezárását, hogy Kína „igen hisztérikusan” kezeli az ügyet. Az október 18-20. között esedékes regionális csúcstalálkozón a két miniszterelnök ismét összeülnek és megpróbálnak kiutat találni az ebből lassan már tarthatatlan állapotból.
Gulyás Csnege/Kitekintő

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb