Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A pekingi olimpiai láng tortúrája Londonban

2008. április 6./vasárnap/TibetPress

Tibet kínai megszállása és a pekingi kommunista rezsim tömeggyilkos politikája ellen tüntetők próbálták Londonban poroltóval kioltani az olimpiai lángot, sőt, több ízben sikerült megragadniuk. A Dalai Láma az eset után kiadott közleményében kijelentette: a tiltakozó akciók darabjaira zúzták a pekingi propagandát. Brit zsaruk és kínai gorillák verekedtek össze a jogosan tüntetőkkel.

Incidensek zavarták meg Londonban az olimpiai láng útját. Kína tibeti elnyomó politikája ellen tüntetők  - csak a belvárosban kétezerötszázan - megpróbálták kivenni a Szentpétervárról a brit fővárosba érkezett fáklyát egy brit televíziós műsorvezetőnő, a láthatóan pakisztáni származású Konnie Huq kezéből. Majdnem sikerült, egy bátor férfi egy pillanatra már megragadta, de ezt az óriási létszámban felvonuló rendőrök és melegítőruhás kínai gorillák végül nagy nehezen megakadályozták, földre vive a tüntetőt és két társát. Később egy újabb tiltakozónak másodpercekre sikerült elragadnia a  fáklyát, de végül őt is leteperték.

Az 50 kilométeres út során az egymást váltó futók folyamatosan csak rendőri gyűrű közepén tudtak haladni, sőt gyakran megállni, útvonalat módosítani kényszerültek, illetve arra, hogy futás helyett busszal vigyék tovább a lángot a tüntetők miatt. Kérdés, mi értelme van így az egész olimpiának, ha nincs nyugalom, csupán - hatalmas rendőri felvonulás mellett - megpróbálják azt a látszatot kelteni, hogy világméretű összefogás létezne. Valójában pont az ellenkezője igaz, fegyverrel fogják be a szabadságra vágyó emberek száját.

37 őrizetbe vétel

Egy másik esetben kézi tűzoltó készülékkel próbálták kioltani a lángot, sajnos ez sem jött össze, de legalább kaptak a képükbe a kínaiak. Az angol rendőrség több helyen összecsapott a demonstrálókkal és 37 tüntetőt őrizetbe vett. A kínai rezsimet támogató, az üzletelést a tibetiek élete fölé helyező London félelmeit és sunyiságát mi sem jellemzi jobban, minthogy előre be nem jelentve az utolsó pillantban módosították az olimpiai láng angliai útvonalát, hogy pár száz méteren, a kínai negyeden át a kínai nagykövet is vihesse azt, miután az eredeti útvonalon Tibet-párti tömeg várta.

A fáklyát köszöntötte Gordon Brown brit miniszterelnök is, amivel sokak nemtetszését váltotta ki, többek közt az ellenzéki liberálisokét. A láng végül kizárólag a rendőri alakulatoknak köszönhetően célba ért,  jellemző, hogy korábban soha nem volt szükség ilyen mértékű hatósági erőkoncentrációra hasonló ügyekben.

A tiltakozó akciók darabjaira zúzták a pekingi propagandát - olvasható a száműzetésben élő Dalai Láma vasárnapi közleményében. „Nem lehet figyelmen kívül hagyni a tibeti kérdést a kínai uralom elleni tüntetések után” - fogalmazott.

A tibetiek szellemi vezetője ismét független, nemzetközi vizsgálatot sürgetett a tüntetések és a kínai megtorlás ügyében. Ugyanakkor megint felszólította a tibetieket, hogy tartózkodjanak minden erőszaktól és ne zavarják meg a pekingi olimpia előkészületeit.

A vártnál jóval hevesebb tiltakozások miatt Kína londoni nagykövete módosított útvonalon futott a lánggal, amelyet ünnepélyesen fogadott a szégyentelen Gordon Brown brit kormányfő is. Az első fáklyával vasárnap Sir Steve Redgrave brit evezős olimpiai bajnok indult el az észak-londoni Wembley-stadionból, de már néhány méter után incidens zavarta meg az eseményt.

Redgrave a stadionon kívül a lángot egy fiatal tévés műsorvezetőnek, Konnie Huq-nak adta át, aki egy nyitott, emeletes londoni városnéző busszal vitte tovább az új fáklyát (miután a rendőrség veszélyesnek találta a futást). Ahogy felszállt a buszra, három tiltakozó vetette utána magát, és megpróbálták kikapni a fáklyát a kezéből, vagy eloltani a lángot. A busz ajtajánál dulakodás tört ki a rendőrökkel, akik végül a három tiltakozót a földre teperték, majd elvitték.

Nem sokkal később, a Notting Hill kerület felé vezető főúton ismét több, egymást követő összecsapás zajlott le a rendőrök és a tiltakozók között; egy demonstrálónak - éppen abban a pillanatban, amikor a soros futó meggyújtotta volna a következő lángot - néhány pillanatra sikerült megragadnia a fáklyát, mielőtt őt is leteperték volna.

Innentől a fáklyavivők és kísérőik kerékpáros rendőrök gyűrűjében indultak tovább, gyakori kényszerű megállókkal. Az egyik incidens során a tiltakozók kézi tűzoltó készülékkel próbálták kioltani a lángot, sikertelenül.

Fu Jing, Kína londoni nagykövete az eredeti tervek szerint a Bloomsbury Square-en, a British Museum közelében tett volna meg egy távot a soros fáklyával, ám a lángot itt várta a legnagyobb és leghangosabb, tibeti zászlókat lengető tiltakozó tömeg. Ezért a nagykövet asszony az utolsó pillanatban eszközölt módosítás után nem itt, hanem néhány száz méterrel délebbre, a londoni kínai városrész, a Chinatown főutcáján futott végig fáklyájával. Ebben a negyedben nem volt tiltakozás, a helyi kínai lakosság éljenzéssel fogadta őt.

Az egymást váltó futók a fáklyákkal érintették a Piccadilly Circust és a Trafalgar teret, ahonnan a Whitehall kormányzati főutcáján át elérkeztek a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalhoz.

A Downing Street

rácsos kapuján rendőri gyűrűbe zárva vitték be a lángot, miközben a rácson kívül folyamatosak voltak az összetűzések a rendőrség és a tüntetők között.

 A Downing Street-i rezidencia előtt Gordon Brown kormányfő és Tessa Jowell sportminiszter fogadta az olimpiai fáklyát. A képmutató, jelenlétével a kínai kommunista rezsimet támogató Tessa Jowell az esemény után a BBC-nek azt hazudta: az olimpiai láng fogadtatása nem jelenti azt, hogy a brit kormány pártolja Kína hozzáállását az emberi jogokhoz, vagy Tibetben alkalmazott politikáját

 

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb