Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A növekvő amerikai-kínai rivalizálás megváltoztatja a Tibetért folyó verseny dinamikáját - Kína véget nemérő Tibet paranoiája/HUNG

2021. június 1./TibetPressNews/theinterpreter.com/Raul Mishra


Penpa Cerin, az új tibeti miniszterelnök/TibetPressNews fotó

A narratíváért folyó verseny tudatában Kína a választásokkal egy időben adta ki Tibetről szóló legújabb Fehér Könyvét, már csak retorikai kísérletként is, hogy megerősítse és igazolja követeléseit. A Fehér Könyv, "Tibet 1951 óta: Felszabadulás, fejlődés és jólét" című könyv a korábbi Fehér Könyv változatokra épült, köztük a 2019-es "Demokratikus reformok Tibetben - Hatvan év elteltével" és a 2018-as "Ökológiai fejlődés a Qinghai-Tibeti-fennsíkon" című dokumentumra, amely utóbbi a régió környezeti állapotának romlásával kapcsolatos nemzetközi aggodalmak ellensúlyozására tett erőfeszítés volt.

Az olyan kifejezések használata, mint a "békés felszabadítás", a "fejlődés" és a "jólét", jelzi Kína kísérletét arra, hogy megalapozza Tibet feletti hatalmának legitimitását és igazolja tevékenységét, beleértve a demográfia megváltoztatására irányuló erőfeszítéseket Tibet gyors "hanizálásával". Ez a propagandagyakorlat elárulja Kína önbizalomhiányát még 70 év után is. Bár Peking szorítása a régióban vitathatatlanul erősebb, mint Hszincsiangban vagy Hongkongban, Kína aggódik a tibetiek mozgalmuknak szerzett támogatása miatt. Ez különösen annak köszönhető, hogy az Egyesült Államokból politikai támogatást kap a tibeti függetlenség ügye.

Kína tudatában van annak, hogy a száműzetésben lévő tibeti kormánnyal szembeni status quo csak addig van érvényben, amíg a jelenlegi Dalai Láma él. Bár számos ország elfogadta Peking "egy Kína-politikájának" követeléseit, beleértve Tibetet is, ez gyorsan megváltozhat. India és Kína közelmúltbeli feszültségének sorozata például, amely a 2017-es doklami patthelyzettől a tavalyi himalájai összecsapásokig terjed, akár egy változás előhírnöke lehet.
Az amerikai hozzáállás lesz az irányadó. 2020-ban az amerikai kongresszus elfogadta a Tibet-politikáról és támogatásról szóló törvényt (amely módosította a 2002-es Tibet-politikai törvényt), és követelte, hogy Kína engedélyezze az Egyesült Államoknak, hogy konzulátust létesítsen Lhászában. Az USA támogatja továbbá a Dalai Láma kizárólagos jogát az utód kiválasztására. Lobszang Szangaj volt miniszterelnök, azaz szikjong fontos szerepet játszott az USA és a száműzetésben lévő tibeti kormány közötti kapcsolatok felvirágoztatásában, és a Trump-kormányzat utolsó napjaiban látogatást tett a Fehér Házban, ami 60 év óta az első alkalom volt, hogy ilyen cserére sor került. Az USA azonban nem változtatott azon a politikáján, amely Tibetet Kína részének tekinti, ami minden bizonnyal Pekingnek kedvez.

Az új miniszterelnök, Penpa Cering ígéretet tett arra, hogy továbbra is törekszik a kínai vezetéssel a kínai-tibeti párbeszéd újraindítására a "középutas megközelítés" érdekében. De szem előtt kell tartania, hogy ez a bevett stílus nincs szinkronban a tibeti fiatalok növekvő függetlenségi vágyával, vagy az USA nagyobb hajlandóságával, hogy pénzügyi és politikai támogatást nyújtson egy olyan kérdésben, amely érzékeny Peking számára.
Kína azt a kockázatot is látja, hogy a száműzetésben lévő tibeti kormány hangosabbá válhat, különösen az emberi jogok megsértésére való figyelemfelhívás során. Az Egyesült Államok és Kína növekvő rivalizálása megváltoztatja a Tibetért folyó verseny dinamikáját. A Kína által kiadott legújabb Fehér Könyvet ennek a szemléletnek a szem előtt tartásával kell olvasni.
forrás / https://www.lowyinstitute.org/the-interpreter/china-s-never-ending-tibet-paranoia?fbclid=IwAR0VRGqkJd-HZWKfIC4zSzg-HMsN3LmaecqXCZEvM9OZ2AxFhe4vWWOnzs4

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb